Taser ingezet bij aanhouding van katalysatordieven

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
VOORBURG - In Voorburg zijn twee mannen aangehouden op verdenking van het stelen van katalysatoren. De verdachten liepen in de nacht van dinsdag op woensdag rond 3.30 uur in zwarte kleding rond met sporttassen en trokken de aandacht van de politie.
De arrestaties vonden plaats op de Kersengaarde en de Populierendreef in Voorburg. Eén van de verdachten wist - ondanks dat hij getaserd werd - eerst nog te ontkomen. Even later werd de 21-jarige man uit Helmond op de Kersengaarde alsnog ingerekend. Hij bevond zich op dat moment in een geparkeerde auto met verschillende tassen die gevuld bleken met spullen waarmee je kan inbreken.
De andere verdachte is een 30-jarige man uit Zoetermeer. Bij zijn aanhouding kon hij zich niet identificeren en niet verklaren waarom hij zich op dat moment buiten bevond.

Recordaantal gestolen katalysatoren

Het incident staat niet op zichzelf. In de afgelopen weken werden ruim twintig katalysatoren uit auto's gestolen in de directe omgeving van de Appelgaarde in Voorburg. In de nacht van 24 op 25 januari bleken opnieuw diverse katalysatoren te zijn gestolen. De politie roept gedupeerden op om aangifte te doen en verzoekt mensen met meer informatie over de zaak om zich te melden.
Katalysatoren zijn populair onder dieven, omdat het edelmetaal wat erin verwerkt is kostbaar is. Boeven recyclen bepaalde materialen, zoals platina en palladium, om vervolgens te verkopen voor enkele honderden euro's. De diefstal van het kostbare auto-onderdeel is een groeiend probleem: vorig jaar werd een recordaantal katalysatoren gestolen door criminelen.