Wil provincie vakantiepark? Gemeente zegt van wel, provincie zelf van niet

© ANP
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De provincie Zuid-Holland is erg kritisch op de manier waarop het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg omgaat met bezwaren tegen het plan om vakantiewoningen te bouwen in recreatiegebied Vlietland. De gemeente zou hebben gezegd dat de provincie er graag vakantiewoningen wil hebben, wat volgens de provincie weer niet zo is. Raadsleden zijn daardoor verkeerd geïnformeerd over de bouwplannen, stelt het provinciebestuur.
Volgens de provincie houden het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg raadsleden ten onrechte voor dat de provincie haar 'doorzettingsmacht' wil inzetten om het plan voor een vakantiepark in Vlietland er toch doorheen te krijgen. Oppositiepartijen in de Leidschendamse gemeenteraad hebben op basis van die informatie een spoeddebat aangevraagd.
Volgens het provinciebestuur rekent Zuid-Holland helemaal niet op een nieuw vakantiepark in Vlietland. Van dwang om de plannen erdoor te drukken, zou dan ook geen sprake zijn. 'We weten niet waar u dat op baseert', schrijft Zuid-Holland in een brief. 'We zijn niet van plan om de ontwikkelaar te hulp te schieten bij het verkrijgen van vergunningen.'
Het te bouwen 'vakantiepark' is al langer een groot onderwerp in zowel Voorschoten als Leidschendam-Voorburg. Er is veel kritiek op de plannen van het bedrijf Dutch Lake Residence (DLR), dat 222 vakantiewoningen wil bouwen in het recreatiegebied. Voorschotenaren willen het liever niet, in september tekenden 17.000 tegenstanders een petitie om de plannen tegen te houden.

Nog geen groen licht

De provincie kan een plan voor een vakantiepark in Vlietland wel maken, maar daar moet sowieso eerst nog over worden gestemd door de Provinciale Staten (de 'Kamerleden' van de provincie). 'Het niet uitsluiten van het doorgaan van dit plan is iets anders dan het actief voorstaan van zo'n ontwikkeling', legt de provincie uit. Met andere woorden: dat de provincie met het plan bezig is, wil niet zeggen dat ze er meteen voorstander van is.
Burgerinitiatief Vlietland verzamelde al langer handtekeningen tegen de plannen. Ook sturen zijn al maanden verzoeken naar de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg om het recreatiegebied te beschermen en ongemoeid te laten. Ook de gemeenteraad van Voorschoten wil meer inspraak om de plannen vorm te geven.
Het gearceerde deel van Vlietland moet veranderen in het vakantiepark
Het gearceerde deel van Vlietland moet veranderen in het vakantiepark © burgerinitiatief Voorschoten
Volgens de ontwikkelaar wordt dat moeilijk: de plannen zouden al in 2005 zijn goedgekeurd. Kortom, er lagen al plannen die nog niet waren uitgevoerd. Dat het vakantiepark er komt is een kwestie van tijd en eigenlijk niet te voorkomen, zegt DLR.
Het bedrijf wil de plannen uit 2005 aanpassen om ze te laten passen in 'de huidige tijd'. In het oude plan staan appartementencomplexen met meerdere verdiepingen met in totaal 120 woningen. In de nieuwe plannen staan 222 huisjes in het groen, omgeven door nieuwe sloten en 'natuurvriendelijke oevers' en 'volop kans voor flora en fauna'. Wanneer de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg niet akkoord gaat met de nieuwe plannen, zal de ontwikkelaar toch volgens de 'oude' plannen gaan bouwen.

Vervolg

Inmiddels heeft GroenLinks Zuid-Holland zich als eerste Statenpartij uitgesproken over de plannen. 'We willen dat de provincie een passender gebiedsvisie voor Vlietland ontwikkelt in samenspraak met de gebruikers van het gebied', vertelt kandidaat-Statenlid Tijmen Lamers. 'Zo nodig moeten we de bouw van de vakantiewoningen helemaal tegenhouden.'