Zes arrestaties na oproep om A12 te blokkeren

Eind vorig jaar werd de A12 bij Den Haag ook geblokkeerd
Eind vorig jaar werd de A12 bij Den Haag ook geblokkeerd © ANP
DEN HAAG - Zes milieuactivisten zijn donderdagochtend thuis aangehouden, omdat ze volgens het Openbaar Ministerie zouden hebben geroepen de Utrechtsebaan te blokkeren. Het gaat om drie mannen en drie vrouwen die aangesloten zijn bij actiegroep Extinction Rebellion (XR). Eerder werd een andere man 47-jarige man uit Castricum aangehouden voor het oproepen voor een blokkade op de A12.
Het oproepen om een openbare weg te blokkeren is volgens het Openbaar Ministerie strafbaar. Daarom zijn de activisten aangehouden op verdenking van opruiing. In november vorig jaar kwam het al tot zo’n blokkade van de snelweg. Dat leidde tot gevaarlijke verkeerssituaties.
De actievoerders liepen toen de tunnelbak in van de A12 en gingen op de snelweg staan en zitten. Op de plek waar ze dat deden mogen automobilisten 70 kilometer per uur rijden. Weggebruikers zien op die plek niet snel dat er mensen op de weg staan. 'Mensen zijn daar totaal niet bedacht op voetgangers', zegt het Openbaar Ministerie (OM).

Onbereikbaar voor afspraken

Het OM geeft aan dat demonstreren, wat deze mensen doen, wel een grondrecht is en dus iets is dat 'gewoon' zou mogen. De gemeente Den Haag faciliteert dat ook, er vinden jaarlijks dan ook honderden demonstraties plaats in Den Haag. 'Maar een demonstratie is geen vrijbrief voor het plegen van strafbare feiten. Zeker als de veiligheid van anderen in gevaar wordt gebracht, kan de overheid niets anders dan optreden.'
Volgens het OM is de actiegroep tot nog toe niet bereikbaar geweest om duidelijke afspraken te maken over een veilige demonstratie. Het is overigens niet voor het eerst dat activisten worden veroordeeld voor het plannen van een demonstratie op de A12, onlangs heeft de rechter bepaald dat de aanhoudingen voor het plannen van een blokkade terecht was.
'Dit is een vreedzame demonstratie die valt onder het recht op demonstratie', zegt een woordvoerster van Extinction Rebellion. Volgens de advocaat van de aangehouden activisten zijn de aanhoudingen buitenproportioneel. De actiegroep kondigde in december aan de A12 eind januari te gaan blokkeren, bij het stuk snelweg tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer.
Negen maatschappelijke organisaties zijn boos over de arrestaties en willen daarom meedoen aan het protest. Het gaat onder meer om FNV, Greenpeace Nederland, Milieudefensie, Oxfam Novib en Urgenda. De gemeente laat op haar beurt weten nog geen besluit te hebben genomen over een mogelijke demonstratie op zaterdag, de politie, burgemeester en het Openbaar Ministerie zijn nog niet bij elkaar gekomen.

Veiligheid garanderen

Er is dus nog geen besluit genomen over extra maatregelen voor de demonstratie die zou plaatsvinden. 'Het is geen demonstratie, want Extinction Rebellion heeft niets bij ons aangemeld. Het is een mogelijke blokkade. Ze zijn voortdurend van alles aan het roepen, maar ze nemen geen contact op met de gemeente', vertelt een woordvoerder.
Dat contact is hard nodig volgens de gemeente om de veiligheid te garanderen. 'We hebben zelf op meerdere manieren geprobeerd contact te zoeken met de organisatoren, maar tevergeefs. We wilden afspraken maken om gevaar voor deelnemers en omstanders te voorkomen.'