Nieuw kunstwerk: duizenden poppetjes vormen Meisje met de parel

Kunstenaar René laat zien hoe hij het schilderij poppetje voor poppetje gemaakt heeft
Kunstenaar René laat zien hoe hij het schilderij poppetje voor poppetje gemaakt heeft © Omroep West
DELFT - Hij is er meer dan tachtig uur mee bezig geweest en heeft een schouderblessure overgehouden aan het eindeloos poppetjes plaatsen. Kunstenaar René Jacobs uit Delft heeft het Meisje met de parel gemaakt uit 6000 kleine poppetjes. De unieke manier om het beroemdste schilderij van Johannes Vermeer na te maken is onderdeel van een tentoonstelling die vanaf donderdag te zien is in het Vermeer Centrum Delft.
René Jacobs is blij met het kunstwerk, dat moet laten zien dat het schilderij van Vermeer inmiddels een universeel bezit is en dat we er mee doodgegooid worden. 'Iedereen wil er iets mee. Alles is het Meisje met de parel. IJsjes met het Meisje met de parel, chocolaatjes, kaartspellen. Dat wordt ook wel heel veel.'
In onderstaande video is de krioelende poppetjesmassa goed te zien en zie je ook hoe het schilderij tot leven komt van afstand:
Zo vormen 6000 poppetjes het wereldberoemde schilderij het Meisje met de parel
Het kunstwerk hangt sinds donderdag in het Vermeer Centrum Delft. In 2023 is er extra aandacht voor Vermeer, met meerdere grote tentoonstellingen in Nederland. Daar is ook de tentoonstelling met werken van René onderdeel van. Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft.
Op de tentoonstelling zijn meerdere beroemde schilderijen van Vermeer te zien, waar René een parodie van heeft gemaakt. Bijvoorbeeld Zicht op Delft, waar René het schilderij Uitzichtloos Delft van heeft gemaakt. 'Ik drijf daarmee een beetje de spot met dat mensen overdrijven in hun angst dat alles almaar slechter wordt.'
De tentoonstelling is tot 25 maart te zien. René gaat de komende tijd revalideren om zijn schouderblessure van het plaatsen van de poppetjes weg te werken. 'Ik ga bij de fysio bij mij om de hoek. En ik heb de prijs van de fysio opgenomen in de prijs van het kunstwerk', lacht hij.