'Bang gemaakt voor z'n eigen moeder', taakstraf voor vrouw die zoontje mishandelde en bedreigde

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
GOUDA - De 40-jarige Angela de W. uit Gouda heeft een taakstraf van 120 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, opgelegd gekregen voor het mishandelen van haar nu 10-jarige zoontje. De alleenstaande moeder sloeg hem met haar vlakke hand in zijn nek en tegen zijn lichaam. Ook schreeuwde ze hem een keertje toe dat ze hem 'van het balkon ging kankeren'. Dat laatste gebeurde in februari vorig jaar, toen de jongen 9 jaar oud was.
'Zij heeft door haar handelen de lichamelijke integriteit van haar nog jonge en volledig van haar afhankelijke kind geschonden en hem bovendien bang gemaakt voor zijn eigen moeder', zeggen de rechters in het vonnis. 'Kinderen behoren door hun ouders beschermd te worden en in een veilige omgeving op te groeien.'
De jongen werd begin vorig jaar uit huis geplaatst, maar is inmiddels onder toezicht weer terug bij zijn moeder. Een ingezette gezinsvoogd, een jeugdbeschermer van Jeugdbescherming West, een kinderpsycholoog, opvoedkundige hulp en reclasseringstoezicht moeten herhaling voorkomen.

Lagere staf

Het Openbaar Ministerie (OM) had een geheel onvoorwaardelijke taakstraf van 120 uur geëist, naast een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De rechtbank legde een lagere straf op, deels omdat de vrouw werd vrijgesproken van het met kleding en al onder de koude douche zetten van het kind en van het uiten van denigrerende teksten tegen hem.
Het enige bewijs daarvoor kwam voort uit verklaringen van familieleden die ruzie hebben met haar. Dat vond de rechtbank te weinig. Verder hield de rechtbank in de strafmaat rekening met de omstandigheden dat de vrouw ook al 'gestraft' was door de tijdelijke uithuisplaatsing.