Lek in waterleiding gedicht: Neherkade in Den Haag weer open

© Google Streetview
DEN HAAG - De Neherkade in Den Haag is donderdagmiddag weer geopend voor verkeer, laat de gemeente weten. De weg was de afgelopen twee weken dicht, omdat een lek in de waterleiding gedicht moest worden. Dat is gelukt, maar de exacte oorzaak van het lek is niet gevonden.
Onder de rijbanen van de Neherkade ligt een van de grotere drinkwatertransportleidingen van drinkwaterbedrijf Dunea. Tijdens de aanleg van de tunnel in de weg heeft Dunea de transportleiding deels verlegd. Eerder deze maand werd ontdekt dat er in deze buis met een diameter van een meter een lek zat. 'Als je zo'n lek z'n gang laat gaan, stroomt door het water het zand onder het wegdek weg. Daardoor zouden gaten in het asfalt kunnen ontstaan, met alle consequenties van dien', zei Sandra Zittersteijn van Dunea eerder.
De belangrijke doorgaande weg, onderdeel van de Haagse centrumring, moest daarom twee weken dicht. Er werd gevreesd voor een verkeerschaos, maar die bleef uit. Automobilisten moesten wel omrijden. 'Super vervelend dat we de Neherkade hebben moeten afsluiten en dat mensen hier last van hebben gehad. Na constatering van het lek is gelukkig direct gehandeld en is er een plan gemaakt voor omleidingsroutes, zijn borden neergezet en verkeersregelaars ingezet', zegt verkeerswethouder Anne Mulder. 'Alhoewel het drukker was is de situatie beheersbaar gebleven.'

Er wordt nog geasfalteerd

Over ongeveer een half jaar moet de plek waar gewerkt is nog geasfalteerd worden, zegt de gemeente Den Haag. Nu zijn er zogeheten stelconplaten aangebracht. De Neherkade wordt voor deze werkzaamheden opnieuw afgesloten, naar verwachting voor twee dagen.
Tijdens de werkzaamheden heeft er niemand zonder water gezeten. Een aantal momenten heeft Dunea wel kunnen zien dat de waterdruk laag was, maar dit was van korte duur, laat de gemeente weten.