Wonen wordt dit jaar flink duurder, belastingen stijgen in de grotere plaatsen

REGIO - De woonlasten voor huurders zijn dit jaar gemiddeld drie procent gestegen. Voor woningeigenaren is dat gemiddeld zes procent. Dat blijkt uit onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen onder gemeenten in Nederland met meer dan honderdduizend inwoners. In Den Haag is die stijging voor huurders het hoogst: bijna twintig procent. De duurste stad voor huurders én eigenaren in onze regio is Leiden. Daar betaal je als huurder bijna 700 euro per jaar, eigenaren moeten ruim 1200 euro neerleggen aan lokale lasten. In Westland gaan de lasten juist omlaag.
Voor huurders bestaan de gemeentelijke woonlasten uit afvalstoffenheffing en, in een aantal van de gemeenten, rioolheffing. Dat tarief verschilt per gemeente. En het maakt ook uit of je in je eentje woont of met meerdere mensen. Meerpersoonshuishoudens betalen meer dan alleenstaanden.
In Den Haag betalen huurders geen rioolheffing, maar wel een hoge afvalstoffenheffing. Die is dit jaar twintig procent duurder geworden, waardoor mensen die samen huren 75 euro meer moeten betalen per jaar. Den Haag is niet de enige gemeente die de tarieven voor dit jaar hebben verhoogd. Ook huurders in Zoetermeer gaan meer betalen. Daar zijn huurders dit jaar 50 euro meer kwijt aan heffingen, in vergelijking met vorig jaar.
Als wordt gesproken over de kosten voor huurders, worden de kosten voor meerpersoonshuishoudens bedoeld. Dat is een huishouden vanaf twee personen. Voor woningeigenaren verschillen de kosten niet wanneer zij alleen of samen met iemand wonen.
Ondanks dat Den Haag de hoogste stijging kent, blijft Leiden de duurste gemeente in onze regio. Daar betalen huurders maar liefst 673 euro per jaar aan heffingen. Vorig jaar was dat ruim 36 euro minder. Op de tweede plek staat Alphen aan den Rijn, waar je dit jaar bijna 13 euro meer moet betalen ten opzichte van 2022. Daarmee komt het totaal voor op 597 euro per jaar.
Westland is de enige grote gemeente in de regio waar de woonlasten voor huurders juist lager worden. Daar betaal je als huurder bijna vier euro minder dit jaar. Huurders in Delft gaan er niet op voor- of achteruit: daar blijven de vaste woonlasten 454,9 euro per jaar.
Meer betalen, maar gemiddeld valt het mee
Dat de woonlasten in Den Haag omhoog gaan, is geen verrassing meer. Vorig jaar september werd in het nieuwe coalitieakkoord - na de gemeenteraadsverkiezingen - aangekondigd dat parkeertarieven, afvalstoffenheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb) omhoog gaan. Het college van burgemeester en wethouder heeft dat besloten, omdat Den Haag financieel in zwaar weer zit. Een verhoging van de afvalstoffenheffing en parkeerheffingen zou voor 20 miljoen euro aan nieuwe inkomsten zorgen. Dat gecombineerd met de 20 miljoen euro aan extra ozb, zorgt voor in totaal 40 miljoen euro aan extra inkomsten.
Ondanks de verhoging van de woonlasten behoort Den Haag volgens het onderzoek van universiteit niet in de top-10 duurste Nederlandse steden voor huurders. Dat komt doordat huurders geen rioolheffing hoeven te betalen in Den Haag, huiseigenaren wel.
Meer dan 100 euro erbij
Niet alleen huurders zullen dieper in de buidel moeten tasten. Ook woningeigenaren gaan meer betalen. Vooral Zoetermeerders en Hagenaren moeten flink meer bijleggen. Wie een koopwoning bezit in Zoetermeer moet namelijk 98,80 euro meer betalen. Het totaalbedrag aan woonlasten komt daarmee op 1021,50 euro. In Den Haag ga je 142,60 euro meer betalen, vergeleken met vorig jaar. Maar alsnog blijven de totale woonlasten ver onder die in Zoetermeer. Wie een koopwoning in Den Haag heeft moet namelijk 888,50 euro per jaar betalen.
Dat bedrag valt ook mee vergeleken met de totale woonlasten voor Leidse woningeigenaren. Die moeten dit jaar ruim 1200 euro neerleggen. Daarmee is Leiden de duurste stad voor zowel eigenaren als huurders. Westland verhoogt de jaarlijkse met 3,20 euro, waarmee het totaalbedrag op 1021,2 euro komt. Alphenaren met een koopwoning zijn dit jaar 926 euro kwijt, Delftenaren moeten ruim 39 euro meer betalen, waarmee de woonlasten op 1078,04 euro komen te staan.