Urenlange operatie redt leven neergeschoten tiener: 'Dieptepunt in escalerend geweld'

Op dit parkeerterrein werd de jongen beschoten
Op dit parkeerterrein werd de jongen beschoten © Regio15
ZOETERMEER - 'Een regelrechte poging tot liquidatie.' Zo noemt de officier van justitie de schietpartij bij het mboRijnland in Zoetermeer, in mei vorig jaar. Een destijds 17-jarige jongen uit Delft werd op een dinsdagmiddag na schooltijd in zijn hoofd geschoten. Tegen één van de verdachten werd donderdag twee jaar jeugddetentie geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De ander hoorde een jeugddetentie van twintig maanden en jeugd-tbs tegen zich eisen.
Het slachtoffer liep op 31 mei nietsvermoedend naar de auto van zijn moeder, die hem kwam ophalen. Op dat moment kwamen twee jonge jongens op de Delftenaar afgelopen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren dat de twee verdachten, een op dat moment 17-jarige Leidschendammer en een Hagenaar van 18. 'Het slachtoffer weet meteen dat het foute boel is, hij wordt al langer bedreigd en is al eerder aangevallen', zegt het OM. 'Hij springt achterin de auto bij zijn moeder en roept dat ze moet rijden.'
De Hagenaar zou vervolgens een mes hebben getrokken en hard op de autoruit hebben geslagen. De jongen uit Leidschendam heeft daarna, zo luidt de verdenking, een verkort jachtgeweer uit zijn broek gehaald en van dichtbij door het raam in het gezicht van het slachtoffer geschoten. 'Het slachtoffer heeft het alleen overleefd doordat zijn moeder hem snel naar het ziekenhuis heeft gereden, waar hij urenlang is geopereerd.' Hij kan niet meer goed zien met zijn linkeroog.

Telefoon en id-kaart op plaats delict

Het was voor de politie niet moeilijk om te achterhalen wie de verdachten waren, bleek tijdens de rechtszaak. Zo had de 18-jarige Hagenaar tijdens zijn vlucht allerlei spullen uit zijn zakken laten vallen. Tussen de glassplinters werden zijn airpods, telefoon, bankpas en id-kaart gevonden. Diezelfde avond kon hij al worden aangehouden. Zijn medeverdachte, de Leidschendammer, had de politie twee dagen later op de stoep.
Beide jongens hebben later een bekentenis afgelegd, maar meer hebben ze niet gezegd. 'Duidelijk is wel dat het slachtoffer zich bewoog in jeugdgroepen die met elkaar in de clinch lagen, waarbij hij ook zelf al eens iemand had gestoken', concludeert het OM. 'Simpele, idiote wraak lijkt het motief. Maar waarom de verdachten specifiek deze jongen uit de groep opzochten is niet bekend.'

Gewapend op pad

Voor de officier van justitie staat vast dat het tweetal met wapens van Den Haag naar Zoetermeer is gegaan om de jongen uit Delft op te zoeken. Tegen de verdachte uit Leidschendam, die zou hebben geschoten, werd donderdag twintig maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist. De Hagenaar moet van het OM twee jaar de cel in, waarvan vier maanden voorwaardelijk zouden moeten zijn.
Eén van de verdachten is overigens vorig jaar nog veroordeeld voor een steekpartij in de Thijssestraat in Den Haag. Daarbij raakte een 14-jarige jongen gewond, nadat twee groepen jongeren elkaar hadden uitgedaagd via sociale media om elkaar te ontmoeten. De verdachten in de zaak van de Thijssestraat zouden lid zijn van drillrapgroep SK6, een naam die refereert aan het Haagse Schipperskwartier. Familie en vrienden van het 14-jarige slachtoffer uit de Thijssestraat zouden deel uitmaken van het Delftse ZQ.

Aanval met machetes

Het slachtoffer van de schietpartij in Zoetermeer werd eerder al belaagd door een groep jongeren. Drie jongens hakten ruim een jaar geleden in Delft met machetes op hem in. Ze bedreigden hem met de dood. Het slachtoffer verdedigde zich met een kapmes. Ook dat incident had te maken met een al langer lopend conflict tussen een Delftse en een Haagse drillrapgroep.