Haagse hotelbaas vast voor gruwelmoord Costa Rica

Harry Bodaan begin 2020
Harry Bodaan begin 2020 © privécollectie
DEN HAAG - Een man uit Den Haag is één van de verdachten in een moordzaak in Costa Rica. De 71-jarige Harry Bodaan was eigenaar van een luxe hotel in het Midden-Amerikaanse land. In juli 2020 werd een 43-jarige vrouw op gruwelijke wijze vermoord in het hotel. De eigenaar werd een maand later opgepakt, als derde verdachte, maar hij ontkent in alle toonaarden. Er lijken genoeg aanwijzingen voor zijn onschuld te zijn, maar het Openbaar Ministerie (OM) in Costa Rica houdt vol dat Bodaan mededader is van de gruwelmoord.
De moord vindt plaats in de nacht van 19 op 20 juli 2020. Het slachtoffer, Maria Luisa Cedeño, is hoofd van de afdeling anesthesie van een groot ziekenhuis in San José, de hoofdstad van Costa Rica. Ze is een weekendje weg naar het hotel van Bodaan aan de kust van de Stille Oceaan, La Mansion Inn, samen met haar hondje.
Op zondagavond 19 juli wordt ze voor het laatst levend gezien als ze bij de receptie een fles wijn en twee glazen komt halen. Eén glas voor de wijn, één voor water. De volgende ochtend verschijnt ze niet aan het ontbijt en komt ze ook niet uitchecken. Daarop gaan twee kamermeisjes haar kamer binnen. Zij vinden het lichaam van Cedeño op het bed, in dekens gerold en waarschijnlijk gewassen om sporen uit te wissen.

Bruut geweld

Onderzoek door de forensisch patholoog wijst uit dat het slachtoffer ernstig is mishandeld, verkracht en geslagen met een bot voorwerp. Ze heeft gevochten voor haar leven. Bruut geweld op haar nek is haar fataal geworden. Ook zijn er bijtafdrukken gevonden op haar lichaam. Twee van die afdrukken, op haar rechteronderarm en haar rechterwang, worden door het openbaar ministerie toegeschreven aan Bodaan.
De oud-Hagenaar is één van drie verdachten. Volgens de aanklager in Costa Rica heeft de voormalige barman van het hotel, Teo Herrera Martínez, nu 40 jaar oud, het slachtoffer verkracht en vermoord, met hulp van Bodaan en zijn PR-medewerker, Luis Carlos Miranda, nu 38. Die laatste twee zouden het slachtoffer op het bed hebben gedrukt en vastgehouden terwijl Martinez zijn gang ging. Martinez was vanwege de coronacrisis niet meer in dienst als barman, maar woonde nog wel in het hotel omdat hij nergens anders onderdak had.

Parkinson en kanker

Harry Bodaan ontkent zijn betrokkenheid in alle toonaarden. Hij zegt dat hij niet in de kamer van Cedeño is geweest tot het moment dat zijn personeel hem waarschuwde dat er een lichaam was gevonden. Ten tijde van de moord is de dan 69-jarige hoteleigenaar ziek. Hij heeft Parkinson, is net hersteld van kanker en een knieoperatie en kan daardoor moeilijk lopen. Hij is verzwakt en zit een deel van de tijd in een rolstoel. Ook niet onbelangrijk: Bodaan is homoseksueel en is al twaalf jaar getrouwd met de manager van zijn hotel.
Tijdens de eerste openbare verhoren van de hoteleigenaar, in oktober 2022, doet Bodaan uitgebreid zijn verhaal. Hij vertelt dat hij zondagavond wat heeft gedronken met Martínez en Miranda, maar dat hij om tien uur ’s avonds naar bed is gegaan. Om twee uur ’s nachts wordt hij wakker gemaakt omdat Martínez stomdronken lawaai maakt bij het zwembad. Bodaan zegt hem om naar bed te gaan, en gaat vervolgens ook zelf weer slapen. 's Ochtends heeft hij een vergadering. Tijdens die bijeenkomst wordt hij gebeld over de vondst van het lichaam.

Balkondeur op kier

Opmerkelijk is dat de dader niet met een sleutelkaart de kamer van het slachtoffer is binnengekomen. Het computersysteem van het hotel registreert de hele nacht geen sleutelactiviteit bij de kamer. Wel staat de balkondeur op een kier. Het zou erop kunnen duiden dat dokter Cedeño zelf haar moordenaar heeft binnengelaten, of dat die via de balkondeur naar binnen is geslopen. Harry Bodaan zegt dat hij de dokter nooit eerder had ontmoet, al is hij wel in haar ziekenhuis behandeld. Cedeño zou de dag voor haar dood wel met de ex-barman, Teo Martínez, hebben gepraat.
Maria Luísa Cedeño en haar hondje
Maria Luísa Cedeño en haar hondje © Privéfoto Facebook
Martinez wordt meteen gearresteerd. Hij heeft schrammen op zijn rug en wangen die waarschijnlijk door Maria Luisa Cedeño zijn gemaakt in haar doodsstrijd. Ook is er een afdruk van zijn schoen gevonden in de kamer van het slachtoffer, zat haar bloed op zijn schoenen en zijn er sporen van zijn sperma gevonden op haar lichaam. Hij heeft bekend dat hij seks heeft gehad met het slachtoffer, maar meer niet.

Geen dna

Miranda wordt vijf dagen later opgepakt. Bodaan wordt pas een maand na de moord gearresteerd. Van hen beiden zijn geen dna-sporen gevonden in de kamer van het slachtoffer. Vanwege zijn broze gezondheid mag Bodaan in eerste instantie zijn proces thuis met een enkelband afwachten. Eind 2021 verkoopt hij zijn hotel, onder meer om zijn advocaat te kunnen betalen. Van de nieuwe eigenaars mag hij er daarna niet meer wonen, en dus moet hij verhuizen. Hij vertelt het Openbaar Ministerie zijn nieuwe adres, maar krijgt vanwege zijn vertrek uit het hotel het predikaat 'vluchtgevaarlijk' opgeplakt. Daarop wordt het huisarrest ingetrokken en verhuist Bodaan in maart 2022 naar een gevangenisziekenhuis. De zorg daar is volkomen onder de maat, zo klaagt hij tijdens zijn openbare verhoor in de rechtbank in oktober. 'Mijn mensenrechten worden voortdurend geschonden.'
Harry Bodaan wordt in 1951 geboren in Den Haag. In de jaren 70 van de vorige eeuw vertrekt hij naar de Verenigde Staten, waar hij voor Hilton gaat werken en hij zich opwerkt tot hotelmanager. Aan het begin van de jaren 80 wordt hij directeur van de National Press Club in Washington DC. Officieel is dat een journalistenclub, maar het is ook een plek waar politici en presidenten van over de hele wereld elkaar en journalisten ontmoeten. Bodaan raakt bevriend met Oscar Arías, die dan president is van Costa Rica, en als Arías hem uitnodigt om naar zijn land te komen gaat Bodaan er op in en wordt verliefd op het land. Toch gaat hij eerst nog naar Moskou, want Bodaan maakt in Washington ook kennis met Michail Gorbachov en Boris Jeltsin. In de Russische hoofdstad zet hij een persclub op naar Amerikaans voorbeeld. Als die na drie jaar duizend leden heeft gaat Bodaan alsnog naar Costa Rica. Eerst om een vriend te helpen een hotel op te zetten, daarna om zelf een hotel over te nemen. Eén van de gasten daar: Michail Gorbachov.
De rechtszaak tegen de drie verdachten duurt inmiddels vier maanden. Er zijn 66 getuigen opgeroepen, die allemaal in de rechtbank hun verhaal doen. Onder hen zijn de nabestaanden van Maria Luisa Cedeño; haar ouders, twee zussen en drie broers. Zij vertellen in hun slachtofferverklaringen hoe ze haar missen. 'Ze was een engel, een goede dochter, zus en tante', zegt haar moeder. 'Ze was de jongste in huis. Daarom is alles zo moeilijk. Ze hebben het kleine meisje in huis vermoord.'

Steeds uitstel

De zaak is al vier keer met een week uitgesteld. In december vanwege corona bij één van de advocaten, later omdat verdachte Martínez waarschijnlijk corona had en begin januari omdat bij verdachte Miranda corona was vastgesteld. Op 20 januari werd de zaak weer geschorst, omdat een getuige-deskundige die moet verklaren over de tandafdrukken op het lichaam van het slachtoffer het land had verlaten.
De advocaat van verdachte Miranda had een Spaanse orthodontoloog uit Madrid laten komen. Die vertelde dat tandafdrukken in de huid helemaal niks zeggen. Haar getuigenis had twee dagen moeten duren, maar na één dag ging ze terug naar Spanje omdat ze zich geïntimideerd voelde door het Openbaar Ministerie.

Proces gaat verder

Het OM trok haar professionaliteit in twijfel en wilde haar vervolgen omdat ze in Costa Rica niet is geaccrediteerd bij een beroepsvereniging en zich daarmee illegaal voor deskundige uit zou geven. Daarop verliet ze het land. De rechtbank wil haar toch horen. Het verhoor zal nu deze maandag verder gaan, maar dan via een videoverbinding. Ook de rest van deze week zijn er dagelijks getuigenverhoren, maar wanneer de officier van justitie aan zijn eis toekomt is nog niet duidelijk.
Zo sleept het proces zich al vier maanden voort. In eerste instantie zou het klaar zijn op 30 november, maar de planning is nu dat de laatste procesdag op 31 maart zal zijn. De rechtbank tekent daarbij aan dat nieuw uitstel niet is uit te sluiten. Ook is nog niet te zeggen wanneer de uitspraak zal zijn.
Dit verhaal is gebaseerd op rechtbankverslagen van de Costa Ricaanse websites La Nacion, El Observador, La Teja, Costa Rica Medios, Puro Periodismo, Diario Extra en CRHoy.com.