A12 urenlang afgesloten na klimaatdemonstratie Extinction Rebellion, honderden arrestaties verricht

A12 urenlang afgesloten na klimaatdemonstratie Extinction Rebellion, honderden arrestaties verricht
A12 urenlang afgesloten na klimaatdemonstratie Extinction Rebellion, honderden arrestaties verricht
DEN HAAG - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (ER) hebben zaterdag de A12 in Den Haag urenlang geblokkeerd. Ze liepen rond 12.00 uur vanaf het Malieveld de Utrechtsebaan op. De demonstratie is inmiddels voorbij en de A12 is ook vrijgegeven. De politie heeft honderden mensen opgepakt, maar kan nog geen exact aantal geven.
Volgens ER zouden er meer dan vijfhonderd arrestaties zijn verricht bij de demonstratie. Ze zijn na de aanhoudingen met bussen afgevoerd en onder meer in gymzalen ondergebracht. De actievoerders werden door de politie en burgemeester Jan van Zanen van tevoren gewaarschuwd om de weg niet te blokkeren, maar gaven daar geen gehoor aan.
De honderden klimaatactivisten hadden zich niet alleen op de weg verzameld, maar ook naast de Utrechtsebaan en op het Malieveld. Op de A12 hebben de demonstranten zich op verschillende manieren aan elkaar en aan het wegdek vastgemaakt. De politie heeft de demonstranten met slijptollen en cola van de weg moeten halen.
Volgens een woordvoerder van Extinction Rebellion was het 'niet erg om even om te rijden':
Extinction Rebellion: 'Even omrijden is minder erg dan de gevolgen van klimaatverandering'
De actievoerders liepen rond het middaguur de snelweg op ondanks waarschuwingen van de politie. De weg was vanwege de demonstratie daarom urenlang afgesloten. Inmiddels wordt de weg schoongeveegd zodat het verkeer er weer langs kan. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat vertelt dat de weg rond 19.00 weer open zou moeten zijn.
Rond 11.30 uur verzamelden verschillende groepen zich al rond de snelweg, het Malieveld en het tijdelijke Tweede Kamergebouw. Ze hebben spandoeken en borden bij zich met teksten als 'Wij staan voor het recht op protest', 'Ga wat beters doen met al die poen' en 'Arresteer de échte klimaatboeven'. Er is veel politie aanwezig.

Meer dan 1200 mensen bij blokkade

Met de demonstratie eist Extinction Rebellion (ER) dat de regering stopt met het subsidiëren van fossiele brandstoffen. 'Er gaat 17 miljard per jaar naar de fossiele sector en dat terwijl we in een klimaatcrisis zitten', zegt woordvoerder Anne Kervers van ER. 'De overheid gooit olie op het vuur, dat geld moet naar andere dingen zoals onderwijs of de zorg. Het kan gewoon zo niet langer.'
Extinction Rebellion zei zaterdagochtend te verwachten dat meer dan 1200 mensen meedoen aan de blokkade. 'Alle acties beginnen klein en heel veel mensen zijn het inmiddels met ons eens. Die sluiten zich bij ons aan omdat het gewoon belachelijk is dat er zo veel geld naar de fossiele industrie gaat.'

Eerdere aanhoudingen

Zo ook Joep uit Den Haag. Hij vindt dat er echt 'echt iets moet gebeuren'. 'Ik voel mij emotioneel en het is schandelijk dat we dit moeten doen. Ik hoop dat de nieuwe generatie dit op gaat pakken. De nood is hoog en daarom ben ik hier vandaag met mijn dochter', vertelt hij.
In de afgelopen dagen zijn zeven aanhangers van ER opgepakt. Ze hadden anderen opgeroepen mee te doen aan de blokkade, en volgens het Openbaar Ministerie hebben ze zich daarmee schuldig gemaakt aan opruiing. Ze zijn inmiddels weer vrij, maar ze mogen voorlopig niet op de Utrechtsebaan komen. Het is niet duidelijk of ze van plan zijn zich daaraan te houden.

Gemeente Den Haag 'opgelucht'

Uit woede over de arrestaties doen de directeuren van ongeveer veertig maatschappelijke organisaties mee aan een steunactie. Onder meer Greenpeace, FNV, Urgenda, het Aidsfonds, Cordaid, het COC, de Fietsersbond, het Humanistisch Verbond, Milieudefensie en Stichting Vluchteling hebben aangekondigd dat ze meedoen aan het protest.
De gemeente Den Haag is 'blij dat het allemaal in goede orde is verlopen', zegt een woordvoerster. Wel duurde het leegmaken van de A12 langer dan gehoopt. 'Er waren veel mensen, en die moesten allemaal een voor een worden weggedragen.' Dit gebeurde volgens de woordvoerster 'in een prettige sfeer.'
Honderden klimaatactivisten blokkeren A12: 'Ik zit eraan vastgeketend met een stalen ketting'