768 klimaatactivisten opgepakt bij klimaatdemonstratie A12 in Den Haag

Op 29 januari zaten klimaatdemonstranten vastgeketend op snelweg A12
Op 29 januari zaten klimaatdemonstranten vastgeketend op snelweg A12 © ANP
DEN HAAG - De politie heeft zaterdag 768 klimaatactivisten opgepakt die de Utrechtsebaan blokkeerden en geen gehoor gaven aan de oproep de weg verlaten. Het weghalen van de klimaatactivisten is volgens de gemeente in goede orde verlopen. Klimaatactiegroep Extinction Rebellion zei eerder op zondag dat zo'n 725 actievoerders weer op vrije voeten waren.
Twee activisten zitten nog vast omdat zij volgens de politie niet hun identiteit bekend willen maken. Het gaat om twee actievoerders die werden aangehouden voor het treffen van voorbereidingshandelingen.
Honderden klimaatdemonstranten blokkeerden zaterdag de A12 op de Utrechtsebaan in Den Haag om te demonstreren tegen subsidiëring van de fossiele industrie en het klimaatbeleid van de overheid. De demonstranten hadden onder meer spandoeken en borden bij zich met teksten als 'Wij staan voor het recht op protest', 'Ga wat beters doen met al die poen' en 'Arresteer de échte klimaatboeven'. Activisten die geen gehoor gaven aan een oproep van de politie om te vertrekken, werden aangehouden.

Nieuwe actie

De politie riep de actievoerders op om weg te gaan, maar toen velen niet vertrokken greep de politie na drie kwartier in. Doordat het verwijderen van de mensen veel tijd in beslag nam was de Utrechtsebaan dicht zaterdagmiddag 17.30 uur. Volgens Extinction Rebellion wordt de volgende demonstratie op de A12 al gepland. De datum van deze actie maakt de klimaatactiegroep later bekend.
De politie meldt maandag dat de laatste demonstranten inmiddels zijn vrijgelaten.
Honderden klimaatactivisten blokkeren A12: 'Ik zit eraan vastgeketend met een stalen ketting'