Ondernemers Binckhorst niet blij met aanbod Van der Valk: 'Wassen neus'

De drie artsen in het MOOOF-gebouw I
De drie artsen in het MOOOF-gebouw I © Omroep West
DEN HAAG - De huisartsen en andere ondernemers die binnen een paar weken hun pand op de Binckhorst in Den Haag uit moeten, hebben van eigenaar Van der Valk International een aanbod gehad om onder bepaalde voorwaarden tien maanden langer te blijven. Maar dit voorstel vinden zij alles behalve aantrekkelijk. 'Ik kan hier eigenlijk alleen maar om lachen.'
Huisartsen Kitty Roseboom, Reinout ter Morshuizen en Henrike Louwen vertelden Omroep West over hun lastige situatie. Zij moeten met spoed hun praktijk in het MOOOF-gebouw uit, omdat de pandeigenaar het contract heeft opgezegd met de beheerder van het gebouw. 'De verhuurder en de eigenaar hebben een financieel conflict, waar ondernemers zoals wij de dupe van zijn', zo stellen de artsen.
De Haagse politiek reageerde verontwaardigd op de situatie. Ook de gemeente sprong voor de ondernemers in de bres. 'Ze zitten met ons om tafel', zegt Kitty Roseboom. 'Maar tot nu toe nog niet met een concreet resultaat.' Van der Valk International, eigenaar van het pand, wilde ook om tafel met de huurders om hen een aanbod te doen.

Conflict over kosten

'Eigenaar Van der Valk International gaf wat meer informatie over het conflict met pandbeheerder MOTUS', vertelt Kitty Rooseboom. 'Het komt neer op een conflict over de energie- en servicekosten van het pand. Door onenigheid is er een financieel gat van in totaal 6 ton', zegt Roseboom. De eigenaar en de pandbeheerder informeerden de ondernemers niet over hun conflict.
Daardoor kregen zij op 28 december geheel onverwachts een brief met het bericht dat het huurcontract op 31 december beëindigd zou zijn. Omdat zij een zogenoemde 'bruikleenovereenkomst' hebben en zij huren op basis van de leegstandwet, hebben ze in dit geval minder rechten dan 'gewone' huurders. Alle 96 ondernemers in het pand zoeken nu met spoed een nieuw onderkomen. Wat de huisartsen – ondanks veel inspanningen – nog niet is gelukt.
Het MOOOF-gebouw in de Binckhorst I
Het MOOOF-gebouw in de Binckhorst I © Google street view
Van der Valk International heeft de huurders nu een 'tijdelijke oplossing' geboden. 'We mogen nog tien maanden blijven, in een uitgeklede versie. Dat wil zeggen zonder warmte-installatie, zonder receptie of schoonmaak. En de huurders moeten het financiële gat dichten', zegt Roseboom.
De gebruikers van het pand zouden dan iedere maand - over een periode van 12 maanden - een bijdrage doen ter grootte van de schuld. Wat neerkomt op circa 5 ton exclusief btw. Huurders moeten dan ook zelf een elektrische kachel plaatsen en schoonmaak regelen. 'Dit is natuurlijk geen serieus aanbod. Van der Valk weet dat een deel van de huurders inmiddels wat anders heeft of zelfs al weg is. En dat nooit alle huurders zo'n som geld kunnen neerleggen voor 10 maanden verlenging.'

Alleen maar lachen

Roseboom en haar collega-artsen zijn alles behalve blij met dit aanbod. 'Wij zien dit meer als een gebaar om hun imago te redden. Maar geen aanbod waarmee ook maar iemand in ons pand akkoord zal gaan’, zegt Roseboom.
Maurien Zuiderwijk van Fitter Mind zit ook in het MOOOF gebouw. Ze moest via Omroep West vernemen over het voorstel van Van der Valk International. 'Als ik dit hoor, kan ik er eigenlijk alleen maar om lachen. Dat is toch geen aanbod?' zegt ze. 'Weet je wat ik nou vooral zo jammer vind? Het lijkt echt alleen maar om geld te gaan. Er wordt op deze manier niet gedacht aan de situatie van kleine ondernemers en aan bijvoorbeeld de cliënten van de zorgverleners.'
Het MOOOF-gebouw in de Binckhorst huist veel ondernemers die iets doen met sport, zorg of cultuur. In totaal zitten er 96 kleine ondernemers. De drie huisartsen zitten er omdat rondom de wijk veel nieuwbouwwijken zijn opgeleverd. 'Iedere week krijgen we weer nieuwe patiënten', zei huisarts Henrike Louwen hierover. Ook hebben de huisartsen gezamenlijk ruim 500 Oekraïners als patiënt. Landelijk gezien is het vinden van huisvesting voor huisartsen een grote uitdaging, met name in de regio Haaglanden. 'Wij hebben bij wijze van spreken iedere steen in de Binckhorst omgekeerd', zei huisarts Rooseboom, 'maar nog steeds niets gevonden.' Van der Valk is gevraagd om een reactie op het feit dat ondernemers niet enthousiast zijn over het aanbod. 'Wij hebben daarop verder geen commentaar', luidde de reactie.