Bloemenzee voor doodgestoken eigenaar cafetaria: 'Hij stond voor iedereen klaar'

Voor de snackbar werden bloemen, kaarsjes en kaarten neergelegd
Voor de snackbar werden bloemen, kaarsjes en kaarten neergelegd © Omroep West
DEN HAAG - 'Ik kwam hier regelmatig een kroketje eten en kan gewoon niet geloven dat hij er niet meer is. Het is zo verdrietig.' Omwonenden van cafetaria Houtwijk in Den Haag reageren aangeslagen op de dood van de snackbareigenaar. De 39-jarige man werd vrijdagavond, in de buurt van zijn zaak, neergestoken. Niet veel later overleed hij aan zijn verwondingen. De politie hield drie minderjarige verdachten aan. Zij worden dinsdag voorgeleid.
'Wegens familieomstandigheden zijn wij tijdelijk gesloten. Excuses voor het ongemak', is te lezen op een briefje op het raam van de cafetaria. Bij de ingang groeit de bloemenzee. Ook liggen er kaartjes en branden er waxinelichtjes. Buurtbewoners zoeken steun bij elkaar en leggen op en af nieuwe bloemstukken neer. Onder hen heerst vooral verdriet en ongeloof. 'Dit is echt heel erg voor de familie. Ik ben enorm geschrokken en voel me hier niet meer veilig', vertelt een vrouw ontdaan.
Ook een andere buurtbewoonster is naar de plek toegekomen om haar verdriet een plek te geven. Nadat ze een bos bloemen neerlegt staart ze enige tijd voor zich uit. 'Het was zo'n lieve hardwerkende man. Hij stond altijd voor iedereen klaar en ik snap niet hoe dit zo heeft kunnen eindigen. Dit is gewoon verschrikkelijk', zegt ze zichtbaar aangeslagen.
Bloemen bij de ingang van cafetaria Houtwijk
Bloemen bij de ingang van cafetaria Houtwijk © Omroep West
Buurtbewoners en vaste klanten denken aan het organiseren van een stille tocht om de snackbareigenaar te herdenken. Hiervoor zijn ze in gesprek met de gemeente. Veel van hen voelen zich na de dodelijke steekpartij niet meer veilig in de wijk. Een vrouw die met haar dochtertje langsloopt kijkt vanaf een afstandje naar de gesloten onderneming. 'Kinderen die met messen door de wijk lopen, ik kan er met mijn hoofd niet bij. Ik overweeg om mijn dochtertje hier van school te halen, omdat ik het niet meer veilig vind.'
Voor een man die al ruim tien jaar vlak bij de cafetaria woont, komt het nieuws hard binnen. Ook hij kan nog maar nauwelijks bevatten dat de ondernemer is doodgestoken en dat er drie minderjarige verdachten zijn aangehouden. 'Toen ik hier kwam wonen was het een fijne wijk. Maar inmiddels is er veel veranderd. Op straat is de sfeer 's avonds niet meer fijn en is er vaak ruzie. Dit is gewoon niet meer normaal.'

Groot politieonderzoek

De politie kan in het kader van het onderzoek niet veel kwijt over het motief en de arrestaties. 'De verdachten zijn zaterdag aangehouden. Het gaat om drie minderjarige verdachten: twee meisjes en en een jongen. In het belang van het onderzoek kunnen wij op dit moment geen mededelingen doen over de leeftijd van de verdachten', zegt een woordvoerder van de politie.