Spoeddebat over omstreden vakantiewoningen Vlietland

Recreatiegebied Vlietland
Recreatiegebied Vlietland © ANP
LEIDSCHENDAM - De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg houdt komende woensdag een spoeddebat over het plan om een vakantiepark in Vlietland te bouwen. De gemeente zou hebben gezegd dat de provincie er graag vakantiewoningen wil hebben, wat volgens de provincie Zuid-Holland weer niet zo is. Dat is voor de oppositiepartijen reden om een spoeddebat aan te vragen over de controversiële vakantiewoningen.
Het debat is aangevraagd door de vijf oppositiepartijen: PvdA, SP, GroenLinks, CDA en ChristenUnie. De voltallige oppositie reageert daarmee op een brief van de provincie, die het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg er vorige week op wees dat het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad onjuist had geïnformeerd door een aantal aannames aan het papier toe te vertrouwen die volgens de provincie niet kloppen.
De gemeente zou hebben gezegd dat de provincie graag vakantiewoningen wil hebben, wat volgens de provincie weer niet zo is. Raadsleden zijn daardoor verkeerd geïnformeerd over de bouwplannen, stelt het provinciebestuur. Volgens de provincie wordt de raadsleden door de eigen burgemeester en wethouders ten onrechte voorgehouden dat Zuid-Holland met 'doorzettingsmacht' dreigt om het vakantiepark mogelijk te maken.
Het gearceerde deel van Vlietland moet veranderen in het vakantiepark
Het gearceerde deel van Vlietland moet veranderen in het vakantiepark © burgerinitiatief Voorschoten
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wil niet alleen een spoeddebat over de onduidelijkheden, maar ook zo snel mogelijk een second opinion op het advies van de gemeentelijke huisadvocaat. Uit dat advies zou blijken dat de gemeente is gehouden tot het betalen van een forse schadevergoeding als de bouw van recreatiewoningen niet mogelijk wordt gemaakt.
Het spoeddebat wordt woensdag 1 februari gehouden in de raadzaal in huize Swaensteyn in Voorburg en duurt van 19.15 tot 21.15 uur. Het te bouwen 'vakantiepark' is al langer een groot onderwerp in zowel Voorschoten als Leidschendam-Voorburg. Er is veel kritiek op de plannen van het bedrijf Dutch Lake Residence (DLR), dat 222 vakantiewoningen wil bouwen in het recreatiegebied. Voorschotenaren willen het liever niet, in september tekenden 17.000 tegenstanders een petitie om de plannen tegen te houden.