Woonwijk urenlang afgezet vanwege brand en asbest in Katwijk

Brand op de Valkenburgseweg in Katwijk
Brand op de Valkenburgseweg in Katwijk © AS Media
KATWIJK - De woonwijk Kleipetten in Rijnsburg is dinsdag afgesloten geweest als gevolg van de brand die gewoed heeft aan de Valkenburgseweg in Katwijk. In de kap van uitgebrande loods zat asbest en dat is mogelijk vrijgekomen. 'Voor de zekerheid nemen we deze maatregelen', zegt de brandweer.
Door de harde wind kan de asbest mogelijk ver in de wijk Kleipetten in Rijnsburg, dat pal achter de Valkenburgseweg in Katwijk ligt, terechtgekomen zijn. Daarom is het gebied ruim afgezet. 'Mochten mensen stukjes asbest vinden, dan moeten ze die laten liggen.'
Nablussen van de brand in Katwijk
Nablussen van de brand in Katwijk © Regio15
Om er ook daadwerkelijk asbest is vrijgekomen, wordt nog onderzocht. 'Asbestvezels kunnen een risico vormen voor de gezondheid. Hulpdiensten hebben daarom het mogelijke verspreidingsgebied in de wijk afgezet', meldt de brandweer.
Inwoners in de omgeving kunnen inmiddels hun huis weer in. De kruisingen van de Potterstraat en de Steenstraat blijven afgezet. Ook de geparkeerde auto's op deze plekken moeten blijven staan.
Advies van de brandweer: 'Belangrijk, blijf van de brandresten af. Spoel uw schoenen goed schoon voordat u uw huis in gaat, en vergeet ook de pootjes van uw huisdier niet. Spoel ook de wielen van uw vervoersmiddel schoon. Hoeft u niet per se naar buiten? Blijf dan binnen. Zo voorkomen we de verspreiding van de mogelijke asbestdeeltjes.'
De brand is rond 7.00 uur uitgebroken en de vlammen laaiden hoog op. Buurtbewoners zeggen explosies te hebben gehoord vanuit de loods. Anderhalf uur nadat de brand werd geconstateerd, had de brandweer het vuur onder controle. Kort daarna sloegen de hulpdiensten opnieuw alarm vanwege de mogelijk vrijgekomen asbest.
Halverwege de middag is de wijk Kleipetten vrijgegeven en er is geen gevaar meer voor de omwonenden. Alleen in een plantsoen wordt nog onderzoek gedaan naar de mogelijke aanwezigheid naar asbest.