liveblog | 31 januari 2023

Rechtszaak-De Mos: 'Ondernemers zijn bevoordeeld nadat zij giften hebben gegeven aan partij De Mos'

Het Haagse corruptieproces gaat verder met het requisitoir. Het Openbaar Ministerie (OM) komt met de aanklacht tegen Richard De Mos, Rachid Guernaoui en de zes andere verdachten. De strafeis volgt woensdag. Volg alle ontwikkelingen vanuit de rechtbank in ons liveblog.
Laatst bijgewerkt: 31 januari 2023, 18:00 uur
18:00

Einde liveblog

En zo komen we aan het eind van deze dag in de zaak-De Mos. Morgen komt deel twee van de onderbouwing van de aanklacht, dan borduurt het Openbaar Ministerie verder op wat vandaag gezegd is. Naar verwachting komt het OM dan rond het middaguur met de strafeis. Voor nu: dank voor het kijken en tot morgen!
17:50

De Zeeheld als topvoorbeeld voor beïnvloeding, morgen laatste deel onderbouwing aanklacht

Samengenomen laat het dossier De Zeeheld volgens de officier zien hoe bewust ook de vastgoedondernemers invloed wilde uitoefenen op De Mos, en hoe hij deze ondernemers bevoordeelde. Daarmee sluit zij het eerste deel van het requisitoir af en wordt de zitting gesloten. Morgen om 9:30 wordt het betoog vervolgd.
17:45

De Mos schond het ambtsgeheim

Als Jansen in 2019 parkeergarage De Zeeheld aan de gemeente verkoopt, wil verkeerswethouder Van Asten dit vervolgens graag samen met Jansen bekend maken. Jansen heeft met de gemeente afgesproken dat hij zelf niet naar de pers toe stapt over de verkoop, maar hij bespreekt met De Mos – die zich ook heeft ingespannen voor de garage – een ander plan: De Mos seint Omroep West in om Jansen te bellen. Jansen geeft vervolgens De Mos alle credits voor de verkoop. Mede vanwege dit inseinen wordt De Mos verdacht van schending van het ambtsgeheim.
Met de verkoop leverde Jansen ook een potentiële winstbron in. Volgens het OM heeft Jansen samen met De Mos en de directeur stedenontwikkeling, in ruil daarvoor, gesproken over een ‘herenakkoord’, waarbij Jansen op een andere plek in Den haag alsnog woningen zou kunnen bouwen. De Mos, die niet ging over bouwen, heeft tegen de directeur gezegd dat hier verder niet over gesproken mocht worden. Dit duidt er volgens de officier op dat De Mos in het geheim buiten zijn eigen wethoudersportefeuille rommelde om sponsoren van zijn partij te bevoordelen.
17:15

'Jansen was zeer bewust bezig met invloed krijgen'

De officier leest een mail voor, die volgens haar boekdelen spreekt over hoe bewust Jansen bezig was met het verwerven van invloed in het stadhuis. Hij stuurde een mail vlak voor de verkiezingen naar een partner in zijn bedrijf: 'Wat voor mij en Michel (Zaadhof, red.) begon als een grapje is het onderhand zeer serieus geworden, nu blijkt dat Richard de grootste gaat worden en blijkt dat hij ons in zijn klankbord wil hebben. Dichterbij het vuur kunnen we niet zitten.'
'Jansen gaat in de mail verder over de voordelen die dat biedt: ‘In de klankbord passeert bij mij en Michel alles de revue, ook niet woon-zaken die ook weer belangrijk voor ons zijn.' Het maakt Jansen niet uit dat Richard misschien geen wethouder wonen wordt: ‘Via het college heeft hij ook op andere ondere onderwerpen invloed. Daarnaast heeft Richard dan 6 á 7 man in de raad zitten die we kennen en wiens 06 we hebben.’ Jansen somt vervolgens een reeks projecten op waarbij NuProjectonwikkeling voordeel zou hebben.
‘Het is natuurlijk goud dat we, als alles lukt, dat we zo dichtbij het vuur zitten', schreef Jansen verder. 'Zonder dat we zichtbaar betrokken zijn bij de partij. Als hij groot wordt, is het idee om via Richard dichtbij het vuur te komen dubbel en dwars geslaagd.'
16:50

OM wil het over 'tegenprestaties' hebben

'Edwin Jansen, Atilla Akyol en Dennis Buis zijn heilig', zou een bestuursadviseur van Richard de Mos hebben gezegd. De parkeergarage De Zeeheld heeft volgens de officier van justitie een belangrijke rol gespeeld in het samenwerkingsverband tussen de politici aan de ene kant en de ondernemers aan de andere.
Om op deze plek te kunnen bouwen knoopte eigenaar Jansen banden aan met De Mos. Jansen ziet daar voordelen in, blijkt uit mails, zodat hij ook in de toekomst invloed heeft in het stadhuis. Volgens Jansen kon hij wel eens 'heel groot worden'.
Maar, Jansen wil wel op de achtergrond blijven. 'We blijven buiten schot, maar moeten hem en zijn vriendjes wel te vriend houden. Want als ze meer zetels krijgen, gaan we vaker met ze te maken krijgen.'
16:00

Stemfraude wordt gekoppeld aan verleende subsidies

De stemfraude valt volgens het Openbaar Ministerie te koppelen aan verleende subsidies. Een van de organisaties waar Erdinç Akyol stemmen ronselde, was de Turks-Azerbeidzjaanse Culturele Vereniging (TACV). Akyol beloofde invloed op het gemeentebeleid via de zetel van raadslid Davituliani. 'Dat was standaard in zijn werkwijze.'
Toen de TACV vervolgens subsidie nodig had voor een nieuwjaarsfeest in zalencentrum Opera, klopte Akyol aan bij De Mos en Guernaoui. Zij waren op dat moment wethouder en versnelden volgens het OM de verstrekking van de subsidie. De wethouders liepen zo hard voor de stichting, omdat de voorzitter een groot bereik had bij de achterban van Groep De Mos.