Opnieuw ongeluk op bouwplaats RijnlandRoute

Op de bouwplaats van de RijnlandRoute is een ongeluk gebeurd
Op de bouwplaats van de RijnlandRoute is een ongeluk gebeurd © AS Media
VALKENBURG - Op de bouwplaats van de RijnlandRoute is dinsdagochtend opnieuw een werknemer gewond geraakt. Dat heeft de provincie Zuid-Holland bevestigd. Het ongeval gebeurde op het verdiepte stuk van de Ingenieur G. Tjalmaweg (N206) in Valkenburg. De traumahelikopter is op de weg geland. Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.
Op de bouwplaats van de RijnlandRoute wordt dinsdag onderzoek gedaan naar het ongeval. 'Dat is standaard', zegt een woordvoerder van de provincie. Ze kan nog niet zeggen wat er tijdens de bouw is gebeurd of hoe de medewerker eraan toe is.
Ook is nog onduidelijk of de bouw stil is gelegd tijdens het onderzoek.
De RijnlandRoute is de nieuwe wegverbinding tussen Katwijk en Leiden, tussen de A44 en de A4. De weg moet knelpunten oplossen en de doorstroming in de regio Holland Rijnland bevorderen, met name rond Leiden en Katwijk. Een belangrijk onderdeel van het project is de 2,5 kilometer lange tunnel, de Corbulotunnel, die de twee snelwegen met elkaar verbindt. In 2017 is begonnen met de aanleg, in 2019 begon het werk aan de tunnel en naar verwachting is de RijnlandRoute, na vertraging, in 2024 klaar.
Dit is het zoveelste ongeval tijdens de bouw van de RijnlandRoute, vooral bij de aanleg van de Corbulotunnel ging het vaak mis. Omroep West maakte in september vorig jaar een lijst van 41 ongelukken tijdens de bouw van de RijnlandRoute. In juni 2019 is daarbij zelfs een medewerker overleden nadat hij geraakt was door een losschietende ankerplaat. De aannemer, Comol5, werd schuldig bevonden aan de dood van de werknemer, besloot de rechtbank, en moest een boete betalen van 50.000 euro.
Er volgde een onderzoek naar de aanleg van die tunnel die onderdeel is van de RijnlandRoute, waaruit blijkt dat de provincie 'onvoldoende controle heeft uitgeoefend op het veilig bouwen'. De bouwvakkers maakten structureel veel langere werkdagen dan de wet toestaat, de tijdsdruk was groot en de instructies, het gereedschap en de communicatie ver was onder de maat. Verantwoordelijk gedeputeerde Frederik Zevenbergen zei daar vorig jaar september over dat de provincie 'heeft voldaan aan de wettelijke eisen en normen, maar we hebben de extra ambities niet gehaald.' Hij voegde daar toen aan toe: 'Maar de bouwplaats is nu eenmaal een plek waar ongelukken kunnen gebeuren.'

Ongeluk in Den Haag

Maandag was er ook een ongeluk op een bouwplaats. Bij dit ongeval op de Saturnusstraat in Den Haag kwam een bouwvakker om het leven. Hij viel door het dak van het naastgelegen gebouw.