Voorschoten betaalt tonnen na mislukte verkoop oud pand

Het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten
Het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten © Rob van Dullemen
VOORSCHOTEN - Het conflict tussen de gemeente Voorschoten en ondernemer Boris Bayer over de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis wordt afgedaan met een schikking van 350.000 euro. In ruil daarvoor houdt de gemeente Voorschoten het monumentale pand in bezit. Dat is de uitkomst van meerdere gesprekken tussen de twee partijen. De gemeente Voorschoten noemt het verkoopproces in een brief aan de gemeenteraad 'niet zorgvuldig en transparant'.
Vastgoedondernemer Bayer had een zaak tegen de gemeente Voorschoten aangespannen vanwege het afbreken van de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis. Bayer zou het kopen voor 1,4 miljoen euro, maar de gemeente trok de stekker uit die deal. De Wassenaarse vastgoedmagnaat zou zich niet aan de verkoopvoorwaarden hebben gehouden. Bovendien had de gemeente vermoedens dat Bayer onvoldoende geld op zijn rekening zou hebben. Het zorgde voor onbegrip en woede bij Bayer, die beide verwijten ontkent.
Sterker nog, hij spande een rechtszaak aan om zijn naam te zuiveren. Begin december verschenen beide partijen voor de rechter, maar ze kwamen nauwelijks dichter tot elkaar. Ze kregen tot 11 januari de tijd om achter de schermen door te praten en naar een oplossing te zoeken. Na de deadline waren de twee kampen er nog steeds niet uit en dus zou de rechtszaak verder gaan. Toen die op het laatste moment niet doorging, werd duidelijk dat beide partijen er onderling uit waren.

Eventuele schade herstellen

De gemeente geeft toe dat zij in de verkoopprocedure meerdere fouten hebben gemaakt. 'De gemeente Voorschoten heeft bij nader inzien begrepen dat zij in het kader van de afwikkeling van de verkoop van het Ambachts- en Baljuwshuis zorgvuldiger had moeten handelen jegens Boris Bayer Beheer BV en de heer Boris Bayer', schrijft de gemeente in een verklaring.
Door de berichtgeving rond het afketsen van deal is Boris Bayer ten onrechte negatief in het nieuws gekomen, vervolgt de gemeente. 'Ten onrechte is de indruk ontstaan dat Bayer Beheer BV de afspraken uit de koopovereenkomst niet kon of zou willen nakomen. Voorts wordt met dit persbericht mede beoogd om aan de reputatie van Boris Bayer Beheer BV eventueel toegebrachte schade te herstellen.'

'Nul informatie'

In de gemeenteraad heeft PvdA-fractievoorzitter Arnold Posthuma al aangekondigd vragen te gaan stellen over de kwestie. 'Er staat werkelijk nul informatie in over hoe dit heeft kunnen plaatsvinden. Ik heb partijen voor een fractie van dit bedrag al bezwaar zien maken. Vragen zijn onderweg', twittert Posthuma.