liveblog | 1 februari

Alle geëiste celstraffen in zaak-De Mos op een rij

Na drie jaar wachten horen Richard De Mos, Rachid Guernaoui en de zes andere verdachten vandaag hun strafeis. Het requisitoir, oftewel het toelichten en oplezen van de aanklacht, begon dinsdag. Volg alle ontwikkelingen vanuit de rechtbank in ons liveblog.
Laatst bijgewerkt: 1 februari, 18:25 uur
16:29

Zitting afgelopen, volgende week gaat de zaak verder

En zo komt er een einde aan de zittingsdag van vandaag. De strafeisen zijn bekend, daar houdt het echter nog niet mee op. De behandeling gaat vanaf maandag verder met pleidooien van de advocaten, ter verdediging van de verdachten.
Het gehele achttal heeft tot dusver beweerd onschuldig te zijn. Na de pleidooien komt het Openbaar Ministerie nog eenmaal aan het woord en tot slot de verdachten. Naar verwachting vindt begin maart nog de behandeling van het dossier van Michel Zaadhof plaats en volgt de uitspraak in de zaak-De Mos halverwege maart.
Daarmee wederom bedankt voor het volgen van de zaak. Volgende week meer.
16:25

OM: 'De Mos mag vier jaar geen bestuurlijk ambt uitvoeren

Justitie eist tegen de De Mos: 22 maanden cel. En hij mag gedurende vier jaar geen bestuurlijk ambt uitoefenen. Ook krijgt hij een boete van 8500 euro.
Guernaoui zou zestien maanden de cel in moeten, waarvan zes voorwaardelijk. Met een proeftijd van twee jaar. Ook hij zou vier jaar geen bestuurlijk ambt mogen uitoefenen.
16:20

Dan nu de strafeisen van het OM

Dan volgt na de delicten van de verschillende verdachten nu de strafeisen. Die zijn als volgt: Nino Davituliani: drie maanden voorwaardelijke cel, Erdinç Akyol: elf maanden cel, zes voorwaardelijk, Atilla Akyol: twaalf maanden cel, zes voorwaardelijk, Edwin Jansen: twaalf maanden cel, zes voorwaardelijk, Dennis Buis: elf maanden cel, zes voorwaardelijk.
Richard De Mos zou van het Openbaar Ministerie 22 maanden cel moeten krijgen, Rachid Guernaoui zestien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk.
16:15

De rol van de andere verdachten

Nino Davituliani had inderdaad politieke ambities, zegt de officier, maar was volgens de officier heel bewust van haar positie tussen de Akyols en De Mos in. En is daarmee dus ook strafbaar.
Dan de ondernemers: Edwin Jansen heeft ‘de onzichtbare wethouder gespeeld’, terwijl Buis opereerde op de achtergrond. Maar gaf grotere bedragen en had ook grote belangen.
Atilla Akyol was de grootste vriend. Maar had ook veel voordeel van die vriendschap van De Mos. Erdinç wordt afgedaan als broertje dat zich bezighield met grootspraak. Maar er is bewijs voor dingen die hij heeft gedaan. En had dezelfde belangen als zijn broer bij uitbreiding van het imperium Opera.
16:10

'IJdelheid zorgde ervoor dat Guernaoui meeging in methode-De Mos'

Guernaoui zou eerst grote moeite hebben gehad met ‘methode-De Mos’, maar zijn ijdelheid zorgde ervoor dat hij toch meeging. Soms met enige aarzeling. Maar ook omdat hij geen inzicht toonde tijdens de zitting, is een onvoorwaardelijke straf en bestuursverbod op z’n plek.
16:05

OM: 'Onvoorwaardelijke straf voor De Mos op zijn plaats'

De Mos heeft jarenlang zijn politieke positie strafbaar ingezet, aldus de officier. Heeft zich laten leiden door macht, prestige en status. En hij voelt zich superieur. Tot zelfinzicht zal deze zaak niet leiden, zegt zij. Dat blijkt ook in uitlatingen in de media, tijdens de zaak volgens haar. Daarom is een onvoorwaardelijke straf op z'n plek volgens het OM.
16:00

'Politiek van De Mos is pure vriendjespolitiek'

Volgens de officier van justitie is er sprake van een ‘veelvoud aan strafbare feiten’. De integriteit van bestuurders is van fundamenteel belang voor het functioneren van de overheid. Als dat niet het geval is, wordt het vertrouwen van de burgers in de overheid geschaad.
Het Openbaar Ministerie constateert in Nederland op dit gebied een fundamenteel probleem. In het geval van De Mos was sprake van pure vriendjespolitiek. Als dit wordt getolereerd gaat daar een destructieve werking van uit, aldus de officier. 'Het kan zware criminaliteit in de hand werken.'