Den Haag wordt drie dagen niet schoongemaakt vanwege staking

Tijdens de staking zullen onder andere veegauto's niet meer rijden
Tijdens de staking zullen onder andere veegauto's niet meer rijden © ANP
DEN HAAG - Medewerkers van het Haags Veegbedrijf leggen op 13, 14 en 15 februari het werk neer. Ze doen dat in strijd om een betere cao voor mensen in dienst van gemeenten.
Begin januari werd de staking al aangekondigd, nadat de onderhandelingen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) spaak waren gelopen. Vakbond FNV zet in op een loonsverhoging van twaalf procent in één jaar, een eenmalige uitkering van 1200 euro en automatische prijscompensatie in 2024.
De actiebereidheid onder de medewerkers van het Haags Veegbedrijf is groot, zegt Gijsbert Boggia van Vakbond FNV. Zo'n vierhonderd medewerkers hebben al aangegeven het werk te zullen neerleggen.

Geen veegauto's tijdens staking

Het Haags Veegbedrijf is verantwoordelijk voor het schoonhouden van de stad. Door de staking rijden bijvoorbeeld de veegauto's niet en worden vuilnisbakken niet geleegd. Of ook boa's aan de staking zullen meedoen is volgens Gijsbert Boggia van vakbond FNV nog niet duidelijk.
Overigens is niet alleen Den Haag 'aan de beurt'. Zo hebben vuilnismannen in Utrecht sinds dinsdag het werk neergelegd. Dat willen zij een week lang volhouden.
Rectificatie: Omroep West heeft woensdagavond ten onrechte gemeld dat ook vuilnismannen en boa's in Den Haag meedoen aan de staking.