Raad wil duidelijkheid over vakantiepark Vlietland: kan het nog anders?

Recreatiegebied Vlietland
Recreatiegebied Vlietland © ANP
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wil extra onderzoek naar de plannen voor een vakantiepark in recreatiegebied Vlietland. Dat is besloten in een spoedvergadering die woensdagavond plaatsvond. Met een 'second opinion' van een advocaat moet duidelijk worden wat de gemeenteraad en het bestuur allemaal aan opties hebben om de plannen voor het vakantiepark aan te passen.
De plannen voor een vakantiepark in Vlietland zorgen al jaren voor discussie. Al in 1985 gaf de Raad van State er groen licht voor. Daarom is het nu moeilijk om de plannen terug te draaien. De ontwikkelaar heeft namelijk het recht om met de grond te doen wat ze wil. Wel wil de ontwikkelaar de oude plannen wijzigen om zo met de huidige tijd mee te gaan.
In het oude plan staan appartementencomplexen met meerdere verdiepingen en vakantiehuisjes, in totaal goed voor 222 woningen. In de nieuwe plannen staan 222 huisjes in het groen, omgeven door nieuwe sloten en 'natuurvriendelijke oevers' en 'volop kans voor flora en fauna'.
Een impressie van het vakantiepark
Een impressie van het vakantiepark © Dutch Lake Residence
De gemeenteraad wil nu weten wat precies de afspraken zijn die zijn gemaakt met de ontwikkelaar. Ook willen ze weten wat de rol van de provincie is en wat de raadsleden zelf nog kunnen betekenen. 'Moeten we tekenen bij het kruisje? Of hebben we daadwerkelijk nog wat te zeggen hierover?', vroeg GroenLinks Leidschendam-Voorburg zich woensdagavond af.
Over het wijzigen van de plannen heeft de gemeenteraad volgens wethouder Bianca Bremer dan weer niets meer te zeggen, ondanks de ophef. Inwoners die zich verzamelden in een burgerinitiatief zeiden dat de gemeente de plannen kan tegenhouden nu ontwikkelaar DLR wijzigingen wil aanbrengen. 'Dat kan dus niet, want in het onherroepelijke plan staan 222 recreatiewoningen en DLR heeft het recht om ze te bouwen', stelt Bremer.

Toch extra onderzoek

Toch willen de gemeenteraadsleden meer duidelijkheid hebben over wat zij nog wel en niet kunnen betekenen in het verhaal. Daarnaast moet dus duidelijk worden wat voor afspraken er zijn gemaakt met DLR. Het voorstel om een extra onderzoek te laten doen bij een ander advocatenkantoor werd dan ook aangenomen. In dat advies moet duidelijk worden wat de volksvertegenwoordigers nog wel en niet kunnen doen om het plan aan te passen.