Jesse H. ontoerekeningsvatbaar, Hagenaar krijgt tbs voor doodsteken van vader

Verdachte Jesse H. tijdens de eerste rechtszitting
Verdachte Jesse H. tijdens de eerste rechtszitting © Theresa Hartgers
DEN HAAG - Jesse H. is ontoerekeningsvatbaar, oordeelt de rechtbank Den Haag donderdag. Hij krijgt tbs met dwangverpleging opgelegd. De 41-jarige Hagenaar stak zijn vader neer, omdat hij dacht dat hij zou worden meegenomen door een Hollywoodster en dat zijn vader daar misbruik van wilde maken.
De steekpartij vond plaats in het huis van zijn vader Charles aan de Wattstraat in Den Haag. H. wilde zijn vader confronteren met het feit dat hij zijn leven lang gekleineerd was en dat hij ook misbruikt zou zijn door de buurman. Daarnaast zou zijn vader camera's in het huis van H. hebben gehangen om hem in de gaten te houden. Volgens deskundigen zouden dat waanideeën zijn van de 41-jarige man.
Volgens deze deskundigen lijdt hij aan een 'zeer uitgebreid waansysteem gefocust op de vermeende seksuele misdragingen en perverse daden van vader en zich uitbreidend naar andere familie en mensen op straat en een Hollywoodster. Daarnaast heeft hij achtervolgingswaanzin, auditieve en gevoelshallucinaties, persoonlijkheidsstoornis en schizofrenie, gecombineerd met een cannabis- en gameverslaving.'

Spijt van moord

Twee weken geleden verklaarde H. nog dat hij spijt had van de moord op zijn vader. 'Ik had zelf nooit gedacht dat ik daartoe in staat zou zijn. Ik zag de nabestaanden in mijn wanen ook als slachtoffer van mijn vader en ze hoeven nooit bang te zijn dat ik ze emotioneel, fysiek en mentaal iets aan zal doen en ik zal heel erg mijn best doen om dit nooit meer iemand aan te doen.'
Het Openbaar Ministerie nam twee weken geleden het rapport van de deskundigen over en eiste daarom geen straf, wel moest H. tbs met dwangverpleging krijgen en zo nodig dwangmedicatie voor onbepaalde tijd. De advocaat van H. was het eens met die eis vanwege de veiligheid van zijn cliënt en de rest van de familie. De rechter ging donderdag dus mee met de eis. Hij verklaarde Jesse H. volledig ontoerekeningsvatbaar en legde hem tbs met dwangverpleging op.