Ruim 2000 kilometer rijden op nog geen kilo waterstof, de TU Delft gaat voor het wereldrecord

Delftse studenten presenteren 'meest efficiënte' waterstofauto
Delftse studenten presenteren 'meest efficiënte' waterstofauto © Enshape Design Studio
DELFT - De afstand van Den Haag naar Zuid Spanje rijden op nog geen kilo waterstof. Studenten van de TU Delft willen het wereldrecord voor het rijden van de langste afstand ooit op waterstof zonder te tanken breken. Daarvoor moeten ze om precies te zijn 2056 kilometer rijden op 950 gram waterstof. Het Eco-Runner Team Delft presenteerde donderdag de auto waarmee ze dat wil gaan doen.
Met de auto willen de studenten de potentie van waterstof laten zien voor een duurzamere en efficiëntere transportsector. 'Als een groep studenten het kan, waarom de rest dan niet', vraagt Eline Schwietert, student van het Eco-Runner Team Delft, zich af.
In de Eco-Runner wordt waterstof omgezet in elektrische energie. Schwietert legt uit dat waterstofauto’s het overbelaste energienetwerk in Nederland deels kunnen ontlasten. Bovendien raken de accu's van elektrische auto's relatief snel leeg, waardoor waterstof efficiënter kan zijn, zeggen de studenten.
Een nadeel: de waterstof in de auto is niet opgewekt met groene energie. 'Op dit moment is groene waterstof in Nederland moeilijk te verkrijgen en als team is zelf produceren niet efficiënt. Een van onze doelen als Eco-Runner Team Delft is om dit probleem ook aan te kaarten', verklaart Schwietert.
De auto verschijnt 2 mei voor het publiek. In juni vindt de wereldrecordpoging plaats op een testparcours, omdat de auto nog niet de weg op mag. De studenten besturen de auto zelf.
Het Eco-Runner Team Delft is een jaarlijks terugkerend project, waarin 24 studenten van verschillende faculteiten binnen een jaar een compleet nieuwe en efficiënte waterstof aangedreven auto ontwerpen en ontwikkelen. Het verschil met vorig jaar is dat de auto steviger is om de afstand van 2056 kilometer af te kunnen leggen, wat volgens de studenten nodig is voor het wereldrecord.