Stille tocht voor doodgestoken snackbareigenaar: 'Mensen zijn gewoon in shock'

In wijkcentrum Bokkefort was destijds een condoleanceregister voor You Wei Chen
In wijkcentrum Bokkefort was destijds een condoleanceregister voor You Wei Chen © Facebook stadsdeel Loosduinen
DEN HAAG - Vrijdagavond wordt er een stille tocht gehouden ter nagedachtenis van snackbareigenaar Wei. De 39-jarige man werd een week geleden op straat doodgestoken, vlakbij zijn zaak. Buurtbewoners reageerden aangeslagen en zijn nog altijd 'in shock', vertelt Ramon Meesters van het wijkberaad Houtwijk. De familie van Wei hoopt dat deelnemers aan de stille tocht in het wit of lichte kleuren mee willen lopen.
'Het is gewoon ongelofelijk dat dit in ons Houtwijk heeft plaatsgevonden. Het voelt alsof je door een wijk loopt waar een oorlog is geweest. Mensen zijn gewoon in shock', vertelt Meesters. De stille tocht begint vrijdagavond om 18.00 uur bij wijkcentrum Bokkefort, waarna de groep samen langs de snackbar van Wei zal lopen.
Dat buurtbewoners rouwig zijn om het overlijden van Wei, bleek wel uit de bloemenzee die voor de deur van de snackbar ligt. Omwonenden kunnen niet begrijpen hoe dit heeft kunnen gebeuren. 'Waarom hij?', vraagt Meester zich hardop af. 'Veel mensen waren bekend met de snackbareigenaar. Sommige mensen kwamen er vaker en hadden ook goed contact met hem en zijn vrouw en kinderen.'

'Een witte bloem of lampion is mooi'

'Om 18.30 uur gaan we lopen', vertelt Meester in het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West over de stille tocht. 'De familie heeft gevraagd of deelnemers zoveel mogelijk in het wit of lichte kleuren willen meelopen. Een witte bloem of lampion is ook mooi. Wit is de kleur van rouw in de Chinese cultuur, dus dat kunnen we voor de familie doen om te laten zien dat we met hen meeleven.'
Bloemen bij de ingang van cafetaria Houtwijk
Bloemen bij de ingang van cafetaria Houtwijk © Omroep West
Afgelopen week werd het condoleanceregister geopend. Dat konden buurtbewoners en bekenden tekenen. Naast het register stond een foto van een lachende Wei, zoals de wijk hem kende. 'Het was een heel lieve man die altijd voor iedereen klaar stond. Dit is enorm verdrietig', zei een omwonende eerder.
Na onderzoek van de politie werden drie minderjarigen aangehouden. Volgens buurtbewoners hadden twee van de jongeren al langere tijd ruzie met de ondernemer.