Hoornbrug zes weken dicht, dit staat je vanaf maandag te wachten

De Hoornbrug is zes weken dicht
De Hoornbrug is zes weken dicht © ANP
RIJSWIJK - Vanaf maandag moet je flink omreizen als je van Den Haag naar Nootdorp wil, van Delft naar Den Haag of andersom. De Hoornbrug gaat zes weken dicht voor onderhoud en dat levert flink wat verkeersoverlast op. Maar er zijn genoeg manieren om de Vliet over te steken: hieronder lees je hoe je vanaf maandag moet omreizen.
Tram 1 is opgedeeld in twee delen(van Delft naar Den Haag) en tram 15 (van Nootdorp naar Den Haag Centraal en Hollands Spoor) gaat er zes weken uit, met de fiets zul je flink moeten omrijden en de brug gaat daarnaast ook nog eens dicht voor auto’s. Delft, Nootdorp en Rijswijk worden dus een stuk minder gemakkelijk bereikbaar vanuit Den Haag en andersom.
Alleen voor voetgangers is de overlast tot een minimum beperkt: zij kunnen over de brug wandelen met een 'veilig gangpad of corridor' en in het uiterste geval laat de provincie een pontje varen tussen de beide kanten van de Vliet.

Met het openbaar vervoer

Het grootste leed zit in het openbaar vervoer. Geen tram of bus kan tot 20 maart van de brug gebruikmaken. Dat zorgt ervoor dat reizigers flink zullen moeten omreizen wanneer je van Nootdorp naar Den Haag wil of vanaf Delft de tram naar Den Haag wil pakken.
Alternatieven voor het wegvallen van tram 15 (Den Haag - Nootdorp):
  • Tussen Den Haag Centraal en Den Haag Ypenburg: maak gebruik van tram 3 of 4, daarna stap je over op tram 19 of pak je de streekbus naar Ypenburg. Of je kunt gebruik maken van Metro E naar Nootdorp, om vervolgens over te stappen op bus 60 naar winkelcentrum Parade.
  • De haltes Laan van 's-Gravenmade en Laan van Ypenburg zijn bereikbaar met streekbus 30.
  • Tussen Voorburg Station en Den Haag Ypenburg: maak gebruik van de trein en stap bij station Ypenburg over op tram 19 of de streekbussen. Voorburg Station is bereikbaar met tram 1A of bus 23.
Alternatieven voor het wegvallen van tram 1 (Den Haag - Delft):
  • Tram 1A rijdt vanaf Scheveningen Noord de normale route naar halte Herenstraat (Rijswijk) en rijdt vervolgens naar station Voorburg waar de tram terugrijdt naar Scheveningen Noord. Tram 1B rijdt vanaf Delft Tanthof de normale route naar halte 's-Gravenmade en rijdt vervolgens weer terug naar Delft Tanthof. Wanneer je toch van de ene naar de andere kant van de Vliet moet, kun je bus 65 pakken om toch in de Herenstraat in Rijswijk te komen.
  • Wil je nog sneller van Delft naar het Haagse stadscentrum? Pak dan de trein. Per kwartier gaat er een trein naar Den Haag toe.
De voorbereidingen op de werkzaamheden zijn al in volle gang
De voorbereidingen op de werkzaamheden zijn al in volle gang © ANP

Met de fiets

Voor fietsers kan het omfietsen vooral irritant zijn. De meest gemakkelijke weg over de Vliet gaat er namelijk uit en het pontje of het veilige gangpad is niet bedoeld voor fietsers.
Alternatief met de fiets vanaf de Hoornbrug:
  • Rij met de fiets vanaf de Jan Thijssenweg naar de Kleine Tolbrug, daarna kun je via de Hoekweg en de Geestbrugweg weer terug naar de Haagweg.
  • Of pak met de fiets de Delftweg naar de brug 'De Oversteek' en ga dan via de Huis te Hoornweg terug naar de Haagweg.
Het pontje ligt al klaar in de Vliet
Het pontje ligt al klaar in de Vliet © ANP

Met de auto

Voor automobilisten kan het sluiten van de brug ook zorgen voor extra reistijd. De Hoornbrug en de Haagweg zijn doorgaans gemakkelijk bereikbare wegen om snel Rijswijk en Den Haag in te rijden. Wil je vanaf Delft, Ypenburg en Nootdorp toch Den Haag in?
Vanaf Delft en Ypenburg, en andersom vanaf Den Haag:
  • Vanaf de A4 kun je gemakkelijk de Rotterdamsebaan nemen om richting het centrum van Den Haag te komen. Of pak de A12 richting het centrum.
  • Mocht je naar Rijswijk willen, neem dan de afslag Rijswijk-Plaspoelpolder op de A4.
Na twaalf jaar is de Hoornbrug weer toe aan onderhoud
Na twaalf jaar is de Hoornbrug weer toe aan onderhoud © ANP
Hieronder legt de verantwoordelijk gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland uit wat er de komende weken gaat gebeuren:
Tijdens de werkzaamheden wordt onder meer aan de vaste delen van de brug gewerkt. Zo wordt het beton gerepareerd. Ook worden elektronische systemen en de mechanische aandrijving van de brug vervangen.
Verder pakt de provincie de verhardingen en slijtlagen aan, zijn er herstelwerkzaamheden aan de hemelwaterafvoer en krijgt het brugwachtershuisje een opknapbeurt. In overleg met de gemeente Rijswijk wordt ook de wegindeling op de brug aangepast. 'Hierbij brengen we het voetpad en het dubbelzijdig fietspad op hetzelfde niveau, om een veilige situatie voor de fietsers te creëren', zegt de provincie Zuid-Holland.