Doodgestoken snackbareigenaar Wei herdacht tijdens drukbezochte stille tocht

Een vrouw legt een bloem neer bij de snackbar
Een vrouw legt een bloem neer bij de snackbar © Regio15
DEN HAAG - Honderden mensen hebben vrijdagavond meegelopen in een stille tocht voor de doodgestoken snackbareigenaar Wei. De 39-jarige man overleed een week geleden, nadat hij was neergestoken op een steenworp afstand van zijn cafetaria Houtwijk in Den Haag. Afgelopen week lag er al een bloemenzee voor de deur van zijn zaak en tekenen omwonenden en bekenden het condoleanceregister van Wei, die 'altijd voor iedereen klaarstond'.
De tocht begon bij wijkcentrum Bokkefort en eindigde bij de cafetaria aan de Gerrit van der Veenlaan. Veel mensen hadden een witte lampion of bloem bij zich, die voor de snackbar werden neergelegd. 'Wit is de kleur van rouw in de Chinese cultuur, dus dat kunnen we voor de familie doen om te laten zien dat we met hen meeleven', vertelde Ramon Meesters van het wijkberaad Houtwijk vrijdagochtend.
Drukbezochte stille tocht voor doodgestoken snackbareigenaar
Wei was erg geliefd in zijn wijk. Omwonenden beschrijven hem als 'een lieve man'. In een toespraak van het wijkberaad, dat meehielp met de organisatie van de stille tocht, werd gevraagd waarom de man 'slachtoffer werd van het onredelijke geweld. Hoe kan het, waarom? Er is geen antwoord te geven op die vragen.' Een vertegenwoordiger van de nabestaanden bedankte iedereen voor hun komst. Ook wethouder Hilbert Bredemeijer (Onderwijs, Jeugd en Sport) en verschillende gemeenteraadsleden waren aanwezig.
Een week geleden werd Wei doodgestoken op de Doctor H. E. van Geldererf. Na onderzoek van de politie werden drie minderjarigen aangehouden, twee meisjes van 15 en 17 jaar en een 17-jarige jongen. Zij zitten voorlopig nog vast. De verdachten zouden Wei voor het steken hebben geschopt en geslagen. Ook zijn 41-jarige echtgenote kreeg klappen en schoppen.
De snackbarhouder zou al langere tijd ruzie hebben gehad, vertelden buurtbewoners eerder aan Omroep West. De 17-jarige jongen en zijn 15-jarige zusje hadden vaker aanvaringen met Wei en zijn gezin. Een goede vriend van Wei vertelt dat de ruzie ontstond in de coronaperiode. 'Destijds wilden ze hun coronapas niet laten zien, terwijl dat wel verplicht was. Wei was bang voor een boete en heeft de tieners daarom gevraagd zijn zaak te verlaten.' Het OM laat weten dat de aanleiding van de steekpartij nog in onderzoek is.
In wijkcentrum Bokkefort kunnen mensen hun medeleven betuigen in een condoleanceregister
In wijkcentrum Bokkefort kunnen mensen hun medeleven betuigen in een condoleanceregister © Facebook stadsdeel Loosduinen