Buschauffeurs staken deze week, waar in onze regio rijden bussen niet?

© ANP
REGIO - Buschauffeurs leggen deze week vijf dagen het werk neer. Het gaat onder meer om medewerkers van EBS (Zoetermeer, Delft, Westland en de Haagse regio) en Arriva (regio's Leiden, Bollenstreek, Alphen aan den Rijn en Gouda) die aangesloten zijn bij vakbonden CNV en FNV. In de loop van maandagochtend zal blijken hoeveel bussen daadwerkelijk niet rijden.

Waarom staken ze?

De buschauffeurs staken met het treinpersoneel voor een betere cao. De reden is het feit dat de werkgevers hun ultimatum negeerden. De vakbonden eisen een loonsverhoging van bijna zeventien procent dit jaar en veertien procent over achttien maanden. Het bod van VWOV komt neer op 'verbetering van de arbeidsvoorwaarden' met elf procent. De cao waarvoor gestaakt wordt, geldt voor 13.000 werknemers en zijn vooral buschauffeurs.
'Bij beide cao’s willen de medewerkers dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie en dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk, en daarmee het ziekteverzuim van twintig procent, te verlagen', meldt FNV in een verklaring. 'Mensen kunnen door de hoge inflatie amper meer rondkomen.'

'Werk zoveel mogelijk thuis'

Hoeveel ritten precies uit gaan vallen tijdens de staking is vooraf niet te voorspellen. Bij de vorige staking in januari viel ongeveer de helft van het openbaar vervoer uit. Alleen buschauffeurs, machinisten en conducteurs in het streekvervoer die aangesloten waren bij FNV legden het werk neer. Werkgever en werknemers kwamen vervolgens niet tot een akkoord over salarisverhoging.
FNV en CNV weten nu nog niet om hoeveel mensen het zal gaan. Tijdens de staking eind vorige maand zei een woordvoerder van EBS dat ze van te voren vaak niet weten wie zich komt melden als staker. Hetzelfde geldt ook voor Arriva. Daarom adviseren beide busmaatschappijen reizigers om zoveel mogelijk thuis te werken of te zorgen voor alternatief vervoer.
Het tram- en RandstadRail-personeel van HTM doet niet mee met de staking. De werknemers hebben een andere cao dan hun collega's in het streekvervoer. Ook alle treinen van de NS blijven rijden.