Honderden demonstranten tegen 'moslimhaat', willen verscheuren Koran strafbaar maken

Honderden mensen zijn zondag naar de demonstratie in Den Haag gekomen
Honderden mensen zijn zondag naar de demonstratie in Den Haag gekomen © ANP
DEN HAAG - Honderden mensen hebben zondagmiddag in Den Haag meegelopen in een stille demonstratietocht tegen moslimhaat. Directe aanleiding is het verscheuren en vertrappen van pagina's uit de Koran door de voorman van de anti-Islamorganisatie Pegida, twee weken geleden. Voorzitter Derwisj Maddoe van de Federatie Islamitische Organisatie noemt deze actie 'haatzaaien' en 'onacceptabel, zeker in een stad van vrede en recht'. Hij wil met burgemeester Jan van Zanen in gesprek om te zorgen dat koranverscheuringen niet meer zullen worden toegestaan.
De deelnemers aan de demonstratie verzamelen zich om 13.45 uur op het Oranjeplein in de Schilderswijk en lopen daarna in stilte naar de Koekamp, vlakbij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. Honderden mannen gaan voorop in de demonstratie, de honderden vrouwen die zijn gekomen lopen achteraan in de optocht.
Demonstratie in Den Haag tegen Koranverscheuring
Een demonstrant legt uit dat hij meeloopt omdat hij geschokt is door het verscheuren van een Koran in zijn stad: 'Ik ben van mening dat er een fatsoensnorm is, ongeacht van welke religie je bent. Dat zijn normen en waarden en dat mogen anderen niet verknallen.' Ook een 17-jarige die meeloopt, verwijst naar het verscheuren van het heilige boek: 'Dat deed pijn in mijn hart. Ik ga ook geen andere heilige boeken verscheuren of verbranden. Ik sta niet voor haat.' Op borden die worden meegedragen staat 'Vrijheid van mening = niet vrijheid van belediging'.
De demonstratie is georganiseerd door de Federatie Islamitische Organisaties (FIO) en het SIORH, een samenwerkingsverband van Islamitische Organisaties in de regio Haaglanden. Zij constateren dat haatzaaien tegen moslims steeds meer als normaal wordt gezien. Moslims, moskeeën en andere islamitische instellingen krijgen te maken met acties als dreigbrieven, het ophangen van varkenskoppen aan de deur van moskeeën en brandstichting.
Voorzitter Maddoe van de FIO benadrukt dat de demonstratie 'vreedzaam' moet zijn. Medewerkers van de organisatie in gele hesjes zien daarop toe en begeleiden de optocht naar de Koekamp in goede banen. Maddoe vertelt dat de emoties door het verscheuren van de koran hoog oplopen in de moslimgemeenschap: 'Het zit diep bij onze mensen. Daarom gaan we hier niet alleen aandacht voor vragen, maar we willen dit onderwerp op de politieke agenda krijgen. Want hier in de stad, in het land, blijft het muisstil na het verscheuren van een koran en dat gaan wij niet meer pikken.'

In gesprek met Van Zanen

Directe aanleiding voor de demonstratie is het verscheuren en vertrappen van de de koran door Edwin Wagensveld, de voorman van de anti-Islamorganisatie Pegida, op 22 januari. Tijdens die actie heeft de politie niet ingegrepen.
Volgens burgemeester Van Zanen kan het recht op demonstratie uitsluitend worden beperkt bij dreigende wanordelijkheden, gevaar voor de gezondheid of bij ernstige verkeersproblemen en dat er geen grond was om in te grijpen. Al kan de Haagse burgemeester zich de teleurstelling daarover wel indenken. De demonstranten denken daar anders over en zeggen daarover in gesprek te willen met de burgemeester van Den Haag. 'Het is een belediging naar een bepaalde groep en dat kan je niet toestaan in de stad van vrede en recht', zegt Maddoe.

Aanpassen wet

De enige politieke partij die naar de demonstratie is gekomen, is DENK. Funda Ileri, verkiesbaar voor de Provinciale Staten, vindt het logisch dat haar partij dit oppakt: 'DENK hoort hierop te reageren. Dit is zeer schadelijk voor de samenleving en zal zorgen voor radicalisering en polarisering.' Ze roept op verscheuringen, vertrappingen en verbrandingen van de Koran niet meer plaats te laten vinden.
In de oproep voor de demonstratie gaven FIO en SIORH ook al aan niet te accepteren dat 'wat ons dierbaar en heilig is op een provocerende haatzaaiende wijze wordt aangevallen of bespot en verlangen dat de staande wet- en regelgeving hierop gehandhaafd en - waar nodig - wordt aangepast.'