Wapens gezien in auto met gezin, agenten grijpen in en houden bestuurder onder schot

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Politie
ZOETERMEER - Inwoners van de Zoetermeerse wijk Rokkeveen stonden dit weekend raar te kijken toen de politie met getrokken wapens een man uit een auto haalde. Midden op de Tintlaan moest hij uit zijn zwarte SUV komen en achteruit richting een politieauto lopen met zijn handen omhoog. Er waren wapens in zijn auto gezien en toch liep het met een sisser af.
In de aanloop naar de aanhouding had een andere automobilist iets opmerkelijks gezien in de zwarte SUV op de snelweg bij Zoetermeer. Deze persoon waarschuwde de politie. 'Door een andere weggebruiker op de A12 was een melding gedaan dat er mogelijk een vuurwapen in de auto was gezien', licht een woordvoerder de aanhouding toe.
De politie spoorde de auto op en liet de bestuurder uiteindelijk op de Tintlaan stoppen. Daar namen de agenten met hun vuurwapens positie in achter hun geopende portieren. 'Middels een uitpraatprocedure is de bestuurder uit de auto gepraat.' Dan vervolgt ze: 'In de auto werden speelgoedwapens aangetroffen.'

Wapenwet

Ook die speelgoedwapens zijn gewoon verboden onder de wapenwet. De politie legt uit dat ze bij alle meldingen handelen alsof het om een echt wapen gaat: 'In dat geval zullen ze je met getrokken pistool dwingen het wapen weg te leggen en je handen omhoog te houden. Als je dat niet doet, of als je er grappig over doet, loop je het risico dat we schieten. Met alle gevolgen van dien. Pas daarna gaan we kijken of jouw wapen echt is, of een speelgoedwapen', zegt de politie.
Ook de straffen voor het rondlopen met een speelgoedwapen op zak zijn fors: 'Je kunt er een gevangenisstraf voor krijgen of een hoge geldboete. Op zijn minst heb je een strafblad en krijg je geen Verklaring Omtrent het Gedrag voor bijvoorbeeld een stage of een toffe baan', waarschuwt de politie.

Traumabeertje

In Zoetermeer liep het uiteindelijk allemaal met een sisser af, legt de politiewoordvoerder uit: 'De speelgoedwapens zijn niet in beslaggenomen. In de auto bleek een gezin in te zitten met twee kinderen. De zaak is ter plaatse direct afgehandeld. De kinderen hebben een traumabeertje gekregen.'