Tandarts betast billen en borsten van assistente en krijgt taakstraf: 'Een monster'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
WADDINXVEEN - De rechter veroordeelt een 38-jarige tandarts tot een werkstraf van 140 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden voor ontucht met een assistente in een tandartsenpraktijk in Waddinxveen in 2014. Hij zou de vrouw bij haar billen en borsten hebben betast, tussen de behandeling van patiënten door.
Verdachte J.D. was nieuw in de praktijk in Waddinxveen en ging amicaal om met de assistentes. Op donderdagen werkte hij samen met het slachtoffer. Hun contact was volgens de vrouw aanvankelijk prettig, maar hij trok wel aan haar blouse om naar haar borsten te kijken. Al snel betastte hij die en zat hij ook aan haar billen, zei het slachtoffer. Bovendien zou de tandarts rijdende bewegingen tegen haar lichaam hebben gemaakt. Na vijf maanden vond de assistente de moed om iets tegen hem te zeggen. Daarna stopte het grensoverschrijdende gedrag.
Tijdens de zitting dinsdag bij de Haagse rechtbank ontkende J.D. de meeste ontuchtbeschuldigingen. 'Ik gaf haar twee of drie keer een tik op de billen, maar dat had geen seksuele lading', zei hij. De rechter moest dat zien als een 'speels' gebaar, nadat de assistente hem ook nog had uitgedaagd. Hij bestreed dat hij de vrouw bij de borsten had gepakt of rijdende bewegingen had gemaakt. 'Dat is nooit gebeurd', zei de tandarts.

'Litteken op mijn ziel'

De officier van justitie hechtte meer waarde aan het verhaal van de assistente, dat ook wordt ondersteund door een verklaring van een andere assistente. 'De tandartsenpraktijk was een veilige haven voor het slachtoffer, maar de verdachte heeft dat geruïneerd', zei de aanklaagster. Ze eiste 180 uur werkstraf en drie maanden cel voorwaardelijk. Ze meende dat J.D. misbruik had gemaakt van het overwicht dat hij als tandarts had over het slachtoffer.
De assistente verklaarde op de zitting dat ze nog steeds getraumatiseerd is door de ontuchtige handelingen van de tandarts in 2014. Ze noemde hem in een emotioneel betoog 'monster'. 'Ik loop met een gigantisch litteken op mijn ziel.' De man moest vanwege de ontucht al weg bij de praktijk in Waddinxveen. De rechter veroordeelt hem, naast de werkstraf en voorwaardelijke celstraf, ook tot een betaling van 1500 euro smartengeld aan de assistente. 'Er zijn dingen gebeurd die de vrouw tot op de dag van vandaag raken', zei de rechter.