Rode Kruis over inzamelingsacties Turkije: 'Liever geld dan spullen'

Spullen worden ingeladen in een vrachtwagen
Spullen worden ingeladen in een vrachtwagen © Regio15
REGIO - 'Denk goed na als je naar het gebied toe gaat rijden.' Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis mensen die hulp willen bieden aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. De organisatie is blij met alle hulp die binnenkomt, maar zegt dat er meer behoefte is aan financiële steun.
Door de hele regio worden verschillende inzamelingsacties gehouden voor de slachtoffers van de zware aardbevingen van maandag. Alle benodigdheden die je maar kunt bedenken worden massaal ingeleverd bij verzamelpunten.
Bij meerdere organisaties kun je naast het doneren van geld ook spullen zoals dekens en winterkleding langsbrengen. Bij de Turks Islamitisch Culturele Stichting aan de Kempstraat in Den Haag stroomde de straat maandagavond in een mum van tijd vol met mensen die spullen kwamen doneren.
Bij een andere locatie, aan de Televisiestraat in de Schilderswijk, wordt nu opgeroepen geen spullen meer te brengen. Daar is op dit moment even geen capaciteit meer om de hoeveelheid spullen te verwerken. Ook de Turkse gemeenschap in Leiden slaat de handen ineen om goederen in te zamelen. Spullen kunnen hier 24 uur per dag worden ingeleverd.
Het Rode Kruis heeft maandag Giro 7244 geopend om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbevingen. Het Rode Kruis vindt het prachtig dat mensen spullen inzamelen en doneren, maar heeft een voorkeur voor financiële steun. 'Met geld kunnen wij de operatie heel goed coördineren, organisaties zoals het Rode Kruis hebben daar capaciteit voor', zegt Nicole van Batenburg van het Rode Kruis. 'Denk goed na als je naar het gebied toe gaat rijden, er kan ook een onveilige situatie ontstaan.'
Er werden veel spullen ingezameld bij de Turks Islamitisch Culturele Stichting in Den Haag
Er werden veel spullen ingezameld bij de Turks Islamitisch Culturele Stichting in Den Haag © Regio15