Boerenprotest en klimaatdemonstratie dreigen Den Haag plat te leggen

Tractoren op het Malieveld tijdens een eerder protest in 2019
Tractoren op het Malieveld tijdens een eerder protest in 2019 © Regio 15
DEN HAAG - Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) houdt op zaterdag 11 maart 'de grootste demo aller tijden' op de Koekamp in Den Haag. De club verwacht honderdduizend mensen en vijfduizend tractoren. Volgens de gemeente gaat die verwachte honderdduizend man echter niet passen. 'Nergens in de stad is er ruimte om met zo veel mensen bij elkaar te komen.'
Niet alleen FDF heeft een demonstratie aangekondigd op 11 maart. Op diezelfde dag wil Extinction Rebellion opnieuw de Utrechtsebaan (A12) blokkeren.
Den Haag is op de hoogte van de demonstratie van Farmers Defence Force, laat een woordvoerster van de gemeente weten. 'Binnenkort volgt er overleg met FDF over wat er wel en niet kan.' De stad gaat de groots aangekondigde demonstratie niet op voorhand verbieden, 'want demonsteren is een grondrecht'. Er zijn drie gronden waarop burgemeester Jan van Zanen de demonstratie kan verbieden: verstoring van de openbare orde, gezondheidsrisico's en obstructie van noodhulpdiensten. 'Simpel gezegd, als demonstranten aankondigen met gevaarlijk gas rond te spuiten of de uitvalswegen van de ambulancedienst blokkeren.'

Huidig Malieveld kan 86.000 mensen hebben

De aangekondigde komst van honderdduizend mensen is volgens de woordvoerster sowieso niet mogelijk. 'Nergens in Den Haag is ruimte om zoveel mensen tegelijkertijd te ontvangen.' Het optreden van de Rolling Stones op het Haagse Malieveld in september 1998 is in de recente geschiedenis het grootste betaalde concert in Nederland. Daar kwamen 86.000 bezoekers op af. Toch zijn er in het verleden wel eens meer dan honderdduizend mensen in Den Haag geweest op een georganiseerde bijeenkomst. In 1983 trokken 550.000 mensen naar het Malieveld om te demonstreren tegen het plaatsen van kruisraketten in Nederland.
Er zijn meer 'uitdagingen'. Als locatie voor de demonstratie noemt Farmers Defence Force de Koekamp. Een uitwijkmogelijkheid naar het aangrenzende Malieveld is er in dit geval niet, want dat staat op 11 maart vol met tenten, een dag later start daar namelijk het grote hardloopevenement CPC.

Blokkade A12 op dezelfde dag

De demonstratie van boerenactiegroep Farmers Defence Force, naar eigen zeggen de 'grootste demo aller tijden', is gericht tegen het regeringsbeleid in het algemeen. 'Van de toeslagenaffaire tot de gascrisis', kondigt voorman Mark van den Oever aan in een filmpje. Fractievoorzitters Geert Wilders (PVV) en Wybren van Haga (Groep Van Haga) hebben al gezegd dat ze komen, net als jurist Eva Vlaardingenbroek, die al tijden opkomt voor de boeren. Het protest is vier dagen voor de Provinciale Statenverkiezingen.
Niet alleen Farmers Defence Force trekt richting Den Haag, ook klimaatbeweging Extinction Rebellion is op 11 maart in de Hofstad. 'We moeten aandacht voor dit onderwerp blijven vragen', legde woordvoerder Tessel Hofstede eerder uit aan Omroep West. Net als op 29 januari willen de demonstranten opnieuw snelweg A12 blokkeren. Toen werden 768 klimaatactivisten opgepakt.