Martin en zijn team haalden 11 mensen levend onder puin vandaan in Turkije

Leden van het team van USAR redden een slachtoffer
Leden van het team van USAR redden een slachtoffer © USAR
DEN HAAG - 'De verwoesting is enorm', vertelt Martin Evers vanuit Turkije. Maandagochtend vroeg werd de brandweercommandant uit de regio Haaglanden wakker gebeld: Turkije en Syrië waren getroffen door een allesverwoestende aardbeving. Nog dezelfde avond zat hij met een reddingsteam van USAR in het vliegtuig naar het rampgebied. Zijn team heeft inmiddels elf mensen levend onder het puin vandaan gehaald.
Martin werkt bij de brandweer maar zit ook bij USAR, een organisatie die reddingsacties doet na rampen. Hij is geschrokken van de situatie in Turkije. 'Wat we hier zien is van een omvang die we niet eerder hebben gezien', zegt hij.
'Tienduizenden mensen leven buiten, niemand leeft in een gebouw. En er zijn nog steeds naschokken.' Omdat er zoveel verwoest is, kamperen de reddingsteams in het gebied. 'Het is hard werken. Mensen werken hier negentien of twintig uur per etmaal. We gaan gewoon door.'
Brandweercommandant Martin Evers
Brandweercommandant Martin Evers © USAR
Martin geeft in de stad Hatay leiding aan een team van 65 mensen van onder andere de brandweer en ambulance uit Zuid-Holland. 'We zoeken, vinden en redden zoveel mogelijk slachtoffers. Dat is al elf keer gelukt.' Maar naast opluchting en vreugde heeft het werk ook een keerzijde. 'We moeten ook veel omstanders en familie teleurstellen.'
Het werk is dan ook heftig en geeft een gevoel van onmacht. 'Doordat we mensen gered hebben, compenseert dat de onmacht die je voelt. En dat komt er ongetwijfeld nog uit', vertelt Martin.
Maar nu gaat eerst alle energie naar het redden van mensen. 'We gaan hier door zolang er nog een kans is dat wij levende mensen kunnen bevrijden.' Maar die kans wordt elke dag minder. 'Het is hier 's nachts min 6. Het is al bijzonder dat we nu nog levende slachtoffers vinden. Het aantal reddingen zal gaan afnemen', zegt Martin. De Turkse overheid bepaalt uiteindelijk hoelang de reddingsacties nog doorgaan.
Het aantal doden in Turkije en Syrië door de zware aardbevingen is gestegen tot meer dan 17.000. In Turkije hebben zeker 14.014 mensen de ramp niet overleefd en in Syrië kwamen ten minste 3162 mensen om, volgens tellingen van autoriteiten en hulpverleners.