Bewoners slepen gemeente voor rechter vanwege snackcar: 'Willen het plein houden zoals het is'

Dick's Snackcar moet iets naar achteren worden geplaatst van de bewoners
Dick's Snackcar moet iets naar achteren worden geplaatst van de bewoners © Omroep West
DEN HAAG - Al jaren is er gesteggel over Dick's Snackcar op het Frederik Hendrikplein in Den Haag. Dick's snackcar is flink verouderd, is aan vernieuwing toe en moet een nieuwe plek midden in het park op het plein gaan krijgen. Bewoners zijn het verre van eens met die plannen, willen de snackcar niet midden in het park hebben en slepen daarom de gemeente Den Haag voor de rechter.
Voor de bewoners rondom het groene parkje is het Frederik Hendrikplein een fijne groene oase in het midden van de stad. 'We zijn enorm trots op dit stukje groen. Het is 115 jaar geleden aangelegd, met veel zorg. En we willen dit parkje gewoon graag houden zoals het is', vertelt bewoner Martin Fikke in West Wordt Wakker.
'We zijn trots dat mensen hier ook vanuit de winkelstraten naartoe komen om even uit te rusten om van het uitzicht te genieten.' Fikke gaat vandaag naar de rechtszaal toe, om de gemeente Den Haag voor de rechter te slepen. De gemeente wil namelijk twee bankjes in het park opofferen voor een plekje voor Dick's snackcar.

Bewoners zijn het niet eens

Dat is iets waar de bewoners het niet mee eens zijn. 'Die bankjes staan er nog maar kort, ze zijn twee jaar geleden pas neergezet. De gemeente wil nu opeens nieuwbouw die helemaal niet in het park past, die ook niet past in het beschermde stadsgezicht. Ook met alle rommel die erbij komt; het zou de doodsteek zijn voor dit parkje', gaat Fikke verder.
De bewoners van het Statenkwartier zijn al jaren in overleg met de gemeente, om een nieuwe plek te vinden voor de snackcar. Het liefst wel in de buurt van het Frederik Hendrikplein. Volgens Fikke is het ook hard nodig, juist omdat de snackcar ook aan vervanging toe is. Vanaf 2017 lopen er al gesprekken met de bewoners. Volgens de gemeente Den Haag is er ook veel overlegd met de bewoners.

'Wel gesproken, niet geluisterd'

'De gemeente heeft dan wel met ons gesproken, maar ze hebben niet naar ons geluisterd. Ze hebben niet goed gekeken naar hoe het hier eruit ziet', vertelt Vicke. In 2020 was er ook al overeenstemming om de snackcar te verplaatsen. Aan de overkant van de straat en het parkje, vertelt de bewoner. Er staat inmiddels ook al een elektriciteitspaal, waar de nieuwe snackcar zo geplaatst kan worden.
'Toen in 2019 de vernieuwing van het park begon, werd die plek aangeduid als de nieuwe plek voor Dick's snackcar. Alleen het is er op de een of andere manier niet van gekomen. Toen kwam de nieuwe vergunningaanvraag van de eigenaar van de snackcar en vervolgens is er op wonderlijke manier, zonder met ons te overleggen, een plek midden op het plein bedacht.'

Rechtszaak dient vandaag

De bewoners zijn toen boos geworden, juist omdat de plek wat hen betreft helemaal niet past. Althans, niet in het midden van het park. 'Dick's snackcar hoort gewoon op het plein, dat begrijpen wij ook best. Dus wij hebben gezegd van: okay, dat is goed, maar zet de kar wel iets naar achter, zodat de mensen normaal over het plein kunnen lopen.'
Wat Fikke betreft is dat de beste uitgangspositie, voor iedereen een win-win situatie. Dat is dan ook de inzet van de rechtszaak, die vandaag dient. De hoop is dan dat Dick’s snackcar een betere plek krijgt op het Frederik Hendrikplein.