Koning brengt verrassingsbezoek aan Laak, spreekt familie slachtoffers aardbevingsramp

Koning spreekt in Laak over aardbevingsgebied
Koning spreekt in Laak over aardbevingsgebied © ANP
DEN HAAG - Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag een verrassingsbezoek gebracht aan het Laakkwartier in Den Haag. Daar ging hij in gesprek met Hagenaars die familie, vrienden en andere bekenden hebben verloren bij de zware aardbeving in Turkije en Syrië.
De koning arriveerde aan het einde van de middag met burgemeester Jan van Zanen bij Vadercentrum Adam in de wijk Laakkwartier. Daar hoorden zij verhalen van aanwezigen aan. Zo vertelde een vrouw dat elf familieleden van haar onder het puin vandaan zijn gehaald. 'Ik zag het en wilde het niet geloven', vertelde ze over de ramp.
Een man liet weten dat hij mensen in het getroffen gebied spreekt die het moeilijk hebben. De koning noemde het 'een hele moeilijke situatie' en wenste onder meer de man 'veel kracht en sterkte' toe. Hij zei tegen de aanwezigen dat hij weet dat heel Nederland met hen meeleeft.

Gemeenten storten 1 euro per inwoner

Het bezoek van de koning valt samen met het nieuws dat de gemeente Den Haag 550.000 euro overgemaakt aan Giro 555. Dat komt neer op 1 euro per inwoner. Meer dan zestig van de 342 gemeenten hebben tot nu toegezegd dat ze per inwoner 1 euro doneren. Eerder deze dinsdag maakte Westland bekend hetzelfde te doen.
Het Koninklijk Huis liet eerder al weten diep geraakt te zijn door het natuurgeweld. 'Wij leven intens mee met alle getroffenen. De slachtoffers en hun families zijn in onze gedachten, evenals de reddingswerkers die het uiterste doen om mensen in veiligheid te brengen. Zij verdienen alle steun', klonk het op de dag van de ramp.

Ruim 40.000 doden

Turkije en Syrië werden maandagochtend 6 februari getroffen door een aardbeving met een verwoestende kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Daarna volgden zware naschokken. Het dodental is dinsdag opgelopen tot ruim 40.000, de Verenigde Naties (VN) vreest dat het aantal zal oplopen tot boven de 50.000.