Tientallen klanten willen geld zien van failliet bouwbedrijf

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ZOETERMEER - 123Bouwbedrijf uit Zoetermeer heeft een schuld van ruim 2 miljoen euro. Dat meldt curator Frederik Barthel. Het bouwbedrijf vroeg klanten een aanbetaling van duizenden euro's te doen, terwijl het werk niet werd afgemaakt of de werklui nooit aan de klus begonnen. Leveranciers kregen niet betaald en vroegen in december faillissement aan. Gedupeerden willen hun geld terug.
Inmiddels hebben 41 particulieren zich bij de curator gemeld. 123 Bouwbedrijf kwam na een flinke aanbetaling niet meer opdagen bij klanten uit Den Haag, Rijswijk, Delft, Nootdorp, Rotterdam, Amsterdam en Haarlem of de werkzaamheden werden slecht uitgevoerd en niet afgemaakt. De onderneming bleek vervolgens vaak onbereikbaar.
'De totale schuld bedraagt 2.214.343,07 euro', zegt curator Barthel, die gespecialiseerd is in faillissementsfraude. 'Daar komt nog een bedrag van 1,1 miljoen euro bovenop van de fiscus.' Tot nu toe zijn er 66 vorderingen binnengekomen. 'Daar zitten particulieren bij, maar ook leveranciers van bouwmaterialen, betonpompen en het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau, red.).'

Onderzoek naar gelieerde bedrijven

De curator heeft een groot deel van de administratie van het bouwbedrijf ontvangen. 'Dat ben ik nu allemaal aan het bekijken. Maar ik heb bijvoorbeeld nog geen bouwdossiers ingezien. Die hebben ze niet digitaal, alleen op papier.' Barthels doet ook onderzoek naar de bedrijven die gelieerd zijn aan 123Bouwbedrijf, zoals 123Dakwerken, 123Badinstallaties en Compleet Huis.
Volgens het handelsregister is Jawid Habib de eigenaar van 123Bouwbedrijf, Compleet Huis BV en van 123Badinstallaties. Zijn broer Nawid Habib richt in september Bouw10 op, vlak nadat 123Bouwbedrijf wordt overspoeld door klachten van ontevreden klanten. Ook Bouw10 laat klanten in ellende achter, blijkt uit onderzoek van Omroep West.
'Ik heb vernomen dat er offertes zijn uitgeschreven op naam van Bouw10', zegt de curator. Hij onderzoekt of de activiteiten van het Zoetermeerse bouwbedrijf door Bouw10 zijn overgenomen. 'En of ook andere personen feitelijk onderdeel waren van de directie van 123Bouwbedrijf.' De curator deelt zijn rapport met de rechter-commissaris. Die bepaalt de vervolgstappen.

Aangifte bij de politie

Volgens bestuurder Jawid Habib is de oorzaak van het faillissement een combinatie van het wegvallen van cliënten door negatieve berichtgeving van de media en een aantal financiële tegenslagen, zo is te lezen in het verslag van de curator. Tientallen gedupeerden hebben aangifte gedaan. Zij hebben te horen gekregen dat de politie aan de slag gaat met de zaak.