Nermeen wil tante in Syrië helpen: 'Voor 2000 euro is het huis weer bewoonbaar'

Nermeen maakt zich zorgen over familie in Syrië
Nermeen maakt zich zorgen over familie in Syrië © Omroep West
HILLEGOM - De Syrische Nermeen Mahmoud kijkt met tranen in haar ogen uit het raam naar het Hillegomse landschap. 'Mijn lichaam is hier, maar mijn hart is in Syrië.' Ze maakt zich grote zorgen over haar familie in het aardbevingsgebied in het noorden van het land. Het huis van haar tante, oom en kinderen is door de aardbevingen zwaar beschadigd. Ze hoopt voldoende geld in te zamelen voor een nieuw huis.
Het gezin met drie kinderen woont nu met zestien mensen in een ander huisje. Er is volgens Nermeen geen hulp vanuit de Syrische regering. Voor minimaal 2000 euro kan hun huis opnieuw worden opgebouwd, maar dat geld hebben ze niet. 'Ik kan niets doen, maar met wat kleine bedragen zou ik ze kunnen helpen', zegt Nermeen.
'De situatie is verschrikkelijk in Syrië. Na twaalf jaar oorlog nu ook nog een aardbeving. Ik ben zelf moeder en voel wat mijn tante moet doormaken. Voor de derde keer verliest ze haar huis. De eerste twee door het oorlogsgeweld. Het derde huis is bij elkaar gespaard met giften uit de hele familie. En nu is ook dat huis onbewoonbaar', vertelt Nermeen die voormalig vluchtelinge is en na acht jaar goed Nederlands spreekt.

'Moeilijk voor haar als moeder'

Haar tante heeft drie dochtertjes en een zoon. Eigenlijk heeft ze twee zonen, maar de oudste zoon verloor ze drie jaar geleden. Hij had geen keuze, hij moest het leger van de Syrische president Bashar al-Assad dienen. Hij was 22 jaar en kwam om in de gevechten.
Nu moet haar tweede zoon ook het leger in van Assad. 'Het is heel moeilijk voor haar als moeder. En nu heeft ze ook nog geen huis.'

Geen elektriciteit

Met een salaris van 50 dollar per maand als schooljuf verdient haar tante niet genoeg om voor haar kinderen te zorgen en het huis te repareren. Haar man is chauffeur en verdient nog minder. Direct contact met haar tante is heel lastig. Er is geen elektriciteit of internet buiten de hoofdstad. Alleen in Damascus is er één uur haperend elektriciteit, daarbuiten is in het land geen stroom of internet. Nermeen hoort via de vaste telefoon met haar moeder die in Damascus woont hoe het gaat met de familie.
<em>Om niet in problemen te komen, moeten Nermeens buren stoppen met het gebruik van hun privérekening voor deze crowdfunding. Officieel zouden zij, om misbruik te voorkomen, via de notaris een stichting moeten opzetten met een zakelijke rekening en een ANBI-status; dit kost tijd en geld. Probleem is dat de EU de beperkende sancties tegen het regime in Syrië heeft verlengd tot 1 juni 2023. Er is daardoor geen geldverkeer met Syrië mogelijk. De EU heeft nog geen uitweg geboden voor legale, directe hulpverlening aan slachtoffers in Syrië. Giro 555 staat uiteraard open voor algemene ondersteuning van slachtoffers in de getroffen gebieden in Turkije en Syrië.</em>