Winkeliers zuchten onder huurverhoging in winkelcentra: 'Het is een drama'

Winkeliers hebben het steeds vaker moeilijk met de huurstijging
Winkeliers hebben het steeds vaker moeilijk met de huurstijging © ANP
REGIO - Niet alleen in de Westfield Mall of The Netherlands stijgen de huren enorm, ook in verschillende wijkwinkelcentra worden de huurprijzen hoger. Winkeliers in de regio hebben moeite om deze gestegen huren op te hoesten, blijkt uit een rondgang van Omroep West. De huurprijs stijgt in sommige winkelcentra met veertien procent. 'Ondernemen wordt ons op deze manier wel erg lastig gemaakt.'
'Het is eigenlijk een landelijk probleem', legt Peter Gorgoni uit. Hij heeft een fotowinkel in het Leidse winkelcentrum De Luifelbaan en is voorzitter van 'Shopja!', de koepel van samenwerkende wijkwinkelcentra in Leiden. 'De huur gaat ieder jaar wel iets omhoog. Maar doordat de inflatie nu zo hoog is, valt ook de huurstijging extreem hoog uit.'
Begin februari werd duidelijk dat meerdere winkeliers vertrekken uit de Mall of the Netherlands in Leidschendam, omdat blijven niet meer rendabel voor hen is. De huurprijs in het winkelcentrum ging namelijk met 14,5 procent omhoog, ook stegen de service- en promotiekosten.

Problemen spelen in ieder winkelcentrum

Het maakt niet uit welk winkelcentrum je belt, overal hebben winkeliers te maken met huurstijgingen. Ondernemers in het Delftse winkelcentrum De Hoven, in Den Haag en ook in de Leidse binnenstad hebben het moeilijk. Wel zijn er verschillen in de hoogte van de huurstijgingen, omdat de ene vastgoedeigenaar coulanter is dan de ander.
Volgens ondernemers en brancheorganisatie MKB Nederland kampen nog veel winkeliers met de naweeën van de coronacrisis. Zo hebben ondernemers nog huurachterstanden en nu komen ook de hoge kosten voor energie daarbovenop. 'Het is daardoor bijna onmogelijk om te ondernemen', vertelt Gorgoni.
De Haarlemmerstraat in Leiden
De Haarlemmerstraat in Leiden © ANP
'We maken ons daar flink zorgen over', reageert een woordvoerder van MKB Nederland. 'Die hoge energieprijzen raken de ondernemers dubbel: ze betalen een hogere energierekening voor de winkel en dan ook nog eens via de huurindexering.' Daarnaast stijgen volgens de brancheorganisatie óók de personeels- en inkoopkosten.
De reden dat de huurprijzen enorm stijgen ligt vooral aan hoe de huurprijs is opgebouwd. Volgens winkeleigenaar Gorgoni werken veel winkelcentra met een huurprijs per vierkante meter, met daar bovenop extra servicekosten. 'Die prijs per vierkante meter wil je als investeringsmaatschappij natuurlijk niet laten dalen. Dan wordt je investering namelijk minder waard.'

'Pand leeg laten staan voordelig'

Dat maakt het soms voor investeerders aantrekkelijker om een winkelpand leeg te laten staan, om vervolgens te wachten op een nieuwe huurder. 'De huurprijs blijft dan hetzelfde en zo behoud je jouw rendement. Dat is voor een vastgoedondernemer aantrekkelijk, omdat je dan geen verlies draait', legt hij uit.
In Delft hebben verschillende ondernemers zich al gemeld bij de uitbater van winkelcentrum De Hoven. Vastgoedbedrijf Van der Vorm voert op het moment gesprekken met de ondernemers en zorgt waar nodig voor 'oplossingen op maat'. Van der Vorm en de winkeliers kijken samen naar hoe ze de problemen kunnen aanpakken. Ook ASR, eigenaar van de Luifelbaan, kijkt individueel per ondernemer wat de beste oplossing is. 'Maar daar hang dan vaak wel een nieuwe overeenkomst aan vast', legt Gorgoni uit.
Het winkelcentrum in Ypenburg
Het winkelcentrum in Ypenburg © ANP
Ook elders wordt al gekeken naar oplossingen voor ondernemers, met bijvoorbeeld vernieuwde huurcontracten of het tijdelijk vrijstellen van de huur bij een nieuw opgewaardeerd contract. 'Daarmee ben je dan tijdelijk uit de brand geholpen, maar op de lange termijn moet je wel nog steeds betalen', vertelt Gorgoni.
In Leiden en Delft zijn de wijkwinkelcentra daarom ook met de gemeente in overleg, om te kijken of de lokale politiek bij kan springen. Maar dat gaat lastig worden, denken de gemeenten. 'De gemeente gaat helaas niet over de huurverhogingen aangezien de gemeente geen eigenaar van winkelpanden is. Wel raden we aan om in gesprek te blijven met vastgoedeigenaren en makelaars over de huurverhoging', laat de gemeente Leiden weten.