Nog eens tientallen miljoenen voor Den Haag Zuidwest

De MengelMoestuin aan de Pachtersdreef in Zuidwest | Foto gemeente Den Haag
De MengelMoestuin aan de Pachtersdreef in Zuidwest | Foto gemeente Den Haag
DEN HAAG - Den Haag krijgt nog eens achttien miljoen euro van het Rijk voor de vernieuwing van Zuidwest. De gemeente en andere partners die actief zijn in het gebied verdubbelen dat bedrag. Zo is er de komende vier jaar in totaal veertig miljoen beschikbaar.
Met dat geld willen de gemeente en het Rijk de langdurige problemen in Zuidwest aanpakken, zoals armoede, sociaal isolement en gebrek aan kansen. De miljoenen worden gebruikt om mensen bij elkaar te brengen, voor een betere aansluiting van onderwijs op wensen van werkgevers en versterking van het economisch klimaat in het gebied.
Het kabinet maakte vandaag bekend dat het veertien zogeheten Regio Deals heeft geselecteerd waarvoor in totaal 284,2 miljoen euro beschikbaar is. De bedoeling is om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers te verhogen.

Daadkracht

Het is de tweede keer dat Den Haag via een Regio Deal geld krijgt van het kabinet voor Zuidwest. De minister van binnenlandse zaken, Hanke Bruins Slot (CDA), stelt in een verklaring dat dit een manier van werken is, die tot succes leidt. 'Het afgelopen jaar heb ik met eigen ogen kunnen zien hoeveel mooie initiatieven er in regio’s door heel Nederland zijn ontstaan als gevolg van de Regio Deals. Dat doen we door te bouwen op de gedrevenheid, daadkracht en deskundigheid van de mensen in de regio zelf.'
De Haagse wethouder Martijn Balster (PvdA, Zuidwest) denkt dat met het nieuwe geld de ambitieuze plannen van de gemeente voor het gebied voor een belangrijk deel kunnen worden uitgevoerd. 'Dit is een erkenning voor onze bewoners, hun activiteiten en onze aanpak.' De gemeente had wel gehoopt op meer geld. Balster: 'Onze aanvraag is niet volledig toegekend en er is in de toekomst echt meer nodig.'

Prettig wonen

Bij de Regio Deal Zuidwest werken het rijk, de gemeente en diverse partners samen om de brede welvaart in de wijken Bouwlust, Vrederust, Morgenstond en Moerwijk te verbeteren. De bedoeling is om ervoor te zorgen dat de bewoners van deze wijken prettig kunnen wonen, werken en leven, zegt de gemeente.
Den Haag kreeg in 2019 ook al geld via een Regio Deal. Daarmee werden projecten opgezet die de sociale verbinding tussen bewoners stimuleren, zoals de MengelMoestuin, waar buurtbewoners gezamenlijk een stadstuin onderhouden. Ook werd de Participatiekeuken opgezet. Daar kunnen bewoners samen koken en eten. Verder werden in Zuidwest diverse buurtkamers geopend, zoals Bij Betje, de Luyk en Vrederust. Bovendien zijn er projecten van de grond gekomen waar mensen onder professionele begeleiding nieuwe vaardigheden leren en zich kunnen ontwikkelen. Een voorbeeld daarvan is wijkbedrijf Allekanten. Verder kreeg Den Haag eind vorig jaar ook al geld van het Rijk om de criminaliteit in Zuidwest te bestrijden.
Meer weten over Den Haag Zuidwest? Luister dan naar onze podcast 'Café Leyweg' via de podcastpagina van Omroep West.