Wassenaar heeft weer coalitieakkoord na roerige periode

Gemeentehuis van Wassenaar
Gemeentehuis van Wassenaar © Omroep West
WASSENAAR - Er ligt weer een coalitieakkoord in Wassenaar. Na 'een intensieve periode' hebben de partijen VVD, CDA, D66, PvdA en DLW overeenstemming bereikt over de plannen voor de komende drie jaar. Het coalitieakkoord komt na een onrustige periode in de Wassenaarse politiek.
De noodzaak om te zoeken naar een nieuwe coalitie ontstond toen december vorig jaar de coalitie klapte. Dat gebeurde al vier maanden na het aantreden van die coalitie van VVD, Hart voor Wassenaar, Lokaal Wassenaar! en GroenLinks. Oorzaak was de verhoging van de OZB-belasting met 20 procent. De VVD stemde - ondanks gemaakte afspraken - tegen de verhoging en zegde het vertrouwen in de andere partijen op.
Ook diende de VVD-wethouder haar ontslag in. Tijdens haar afscheidsspeech deed ze een boekje open over de afgelopen raadsperiode. Ze vertelde niet alleen hoe de gesprekken binnen het college stroef verliepen, maar ook dat de omgangsvormen onacceptabel zijn. Ook loopt er sinds januari een extern onderzoek naar de 'integriteit en bestuurscultuur' in Wassenaar.

Plannen nog niet bekend

Het rommelt dus al lange tijd in de Wassenaarse politiek. Met een nieuw coalitieakkoord moet er voor de komende jaren op politiek gebied wat rust in de tent komen. Welke afspraken er in het coalitieakkoord staan, is nog niet bekend. Op 11 maart wordt het akkoord gepresenteerd en dan worden ook de potentiële wethouders bekendgemaakt.