Hoe voorkom je dat de VvE-beheerder er met spaargeld vandoor gaat?

Koophuizen met meerdere woonlagen hebben verplicht een VvE
Koophuizen met meerdere woonlagen hebben verplicht een VvE © ANP
REGIO - Een VvE-beheerder uit Hazerswoude wordt ervan verdacht zo'n honderd verenigingen van eigenaren (VvE) te hebben opgelicht voor in totaal minimaal honderdduizend euro. Via zijn bedrijf, dat in Wateringen is gevestigd, zou hij zichzelf met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een bankvolmacht toegang hebben verschaft tot het spaargeld van de woningeigenaren. Wat is een VvE, waarom zou je een beheerder daarvoor aannemen en hoe zorg je ervoor dat die persoon er niet met het geld vandoor gaat wat bedoeld is voor het onderhoud van het pand? Vijf vragen en antwoorden.
Bij de Vereniging Eigen Huis (VEH) stonden ze wel even te kijken van de mogelijke oplichting door de VvE-beheerder uit Hazerswoude. 'Er is wel eens vaker een zaak geweest waarbij een VvE-beheerder verdacht wordt, maar oplichting op deze schaal is een uitzondering', zegt woordvoerder Hans André de la Porte. VEH is daarom meteen een onderzoek gestart naar ervaringen met VvE-beheerders.
De politie heeft de schade bij de verschillende VvE's nog niet helemaal in kaart gebracht, maar denkt dat het om meer dan honderdduizend euro kan gaan. 'Waarschijnlijk is de schade nog veel hoger', zegt De La Porte van Vereniging Eigen Huis. 'Een van de problemen is dat VvE-beheer een branche is zonder duidelijke spelregels. Je wordt ook niet beëdigd, zoals bijvoorbeeld een notaris, terwijl het bij VvE's soms om grote bedragen gaat. Veel VvE's zijn niet actief, slapend noemen we dat. Die komen er pas later achter dat er geld is verdwenen.'
Iedereen die een koophuis heeft in een pand met meerdere (koop)huizen, is automatisch en verplicht lid van de Vereniging van Eigenaren van dat pand. Samen met de andere leden van de VvE ben je verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke onderdelen van het pand waar je appartement onderdeel van is. Denk aan de fundering, het dak, rioolleidingen, maar ook trapportalen. Op die manier draait niet de bewoner van het bovenste appartement in zijn eentje op voor een lekkage aan het dak of de bewoners van het onderste appartement voor problemen met de fundering. De VvE bestaat altijd uit alle leden, een bestuur en een kascommissie.
De Vereniging Eigen Huis krijgt veel vragen en regelmatig klachten over VvE-beheerders. Dan gaat het meestal over dat iemand de administratie niet goed op orde heeft, niet snel genoeg reageert op een incident en heel soms dat een VvE-beheerder zelf in de financiële problemen komt en dan een gat probeert te vullen door met geld van de VvE te schuiven. 'Het probleem zit in de toegang tot de bankrekening', zegt De la Porte.
Een voormalige cliënt van de van oplichting verdachte VvE-beheerder vertelt aan Omroep West dat het bij haar VvE daar ook mis dreigde te gaan: 'Bij de bank werd ik ontheven. Een ander VvE-lid kon nog wel inloggen, dus ik dacht dat hij de verkeerde had uitgeschreven. Toen ik J. van F. (de inmiddels verdachte VvE-beheerder, red.) ermee confronteerde, werd ook de volmacht bij de bank van het andere VvE-lid ingetrokken.'

Hoe zorg je ervoor dat de VvE-beheerder er niet met het geld vandoor kan gaan?

'De makkelijkste weg naar oplichting, is als de beheerder toegang heeft tot de bankrekening.' Daarom heeft hij twee belangrijke tips: 'Beperk hoeveel geld de beheerder zelf mag uitgeven, dat heet de procuratie. En pas altijd een vier-ogen-principe toe. Dat de VvE-beheerder niet in zijn eentje geld kan overmaken, maar dat er een tweede persoon voor moet tekenen. Tot slot: een aparte rekening voor onderhoud en herstel, zodat de beheerder niet bij de VvE reserve kan komen. '
De politie adviseert de VvE's om ervoor te zorgen dat de juiste bestuurders en het juiste postadres zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en raadt aan om te controleren bij de bank of de juiste mensen gemachtigd zijn.

Hoe vind je een goede en betrouwbare VvE-beheerder?

Volgens Hans Andre de la Porte van de Vereniging Eigen Huis is er wel een keurmerk voor VvE-beheerders, maar dat is niet verplicht. En het is een vrij beroep: iedereen kan morgen een VvE-beheerkantoor beginnen.
Vereniging Eigen Huis raadt daarom vooral aan om te rade te gaan bij andere VvE's. 'Vraag om ervaringen. En let er dan op dat in VvE's de emoties soms ook hoog kunnen oplopen, dus bekijk het rationeel. Is de administratie op orde? Zijn ze goed te bereiken? Dat is vooral belangrijk als de beheerder ook het technisch beheer gaat doen. Dat er iemand te bereiken is als de lift vast staat.' Ook wanneer er veel wisselingen zijn in de beheersportefeuille van een kantoor, omdat ontevreden mensen weggaan, kan dat een teken zijn.

Wat moet een VvE allemaal verplicht doen?

Alle bewoners van het pand vormen dus samen de VvE en zijn verplicht een aantal dingen samen te regelen. Er moet bijvoorbeeld gespaard worden voor onderhoud aan het pand, dat onderhoud moet uitgevoerd worden, het pand moet verzekerd zijn en soms worden bijvoorbeeld ook stookkosten, energiekosten voor verlichting of de lift en schoonmaakkosten gezamenlijk gedeeld.
Om dat allemaal goed te regelen moet er vastgelegd zijn welk deel van het pand van wie is. Dat gebeurt in de splitsingsakte. Daarnaast moet bij de Kamer van Koophandel geregistreerd worden wie de VvE bestuurt en moeten de leden minimaal een keer per jaar vergaderen, over de jaarrekening en bijvoorbeeld het Meerjarig Onderhoudsplan. Ook moet de VvE de maandelijkse bijdragen innen en als er wanbetalers zijn in de vereniging, actie ondernemen. Taaie kost dus, zo'n VvE besturen.

Nemen mensen daarom een VvE-beheerder?

Eerlijk is eerlijk, binnen VvE's willen veel eigenaren die verantwoordelijkheid voor het besturen van de VvE liever niet dragen. 'Mensen hebben er geen zin in', ziet ook de VEH. Bij meer dan twintig woningen wordt al gesproken van een grote VvE, maar in flatgebouwen kunnen er meer dan honderd leden zijn. De maandelijkse bijdragen en de uitgaven voor onderhoud lopen dan op tot grote geldbedragen. Ook de administratie en het organiseren van een jaarlijkse vergadering wordt dan complexer.
Dan wordt er vaak een beheerder van buitenaf ingehuurd. Soms alleen om de administratie op orde te houden. Soms wordt het onderhoud van het pand uitbesteed aan zo'n beheerder. En vaak doet de beheerder allebei.
De 46-jarige J. van F. uit Hazerswoude wordt verdacht van het oplichten van ongeveer honderd Verenigingen van Eigenaren. Dat deed hij via zijn bedrijf dat in Wateringen is gevestigd en VvE-beheer aanbiedt. De politie kreeg de verdachte in het oog na meldingen over opvallende en verdachte transacties van VvE’s. 'De schade bij de VvE’s is nog niet helemaal in kaart gebracht, maar bedraagt vermoedelijk in totaal meer dan 100.000 euro', zegt de politie. J. van F. is na zijn aanhouding voorgeleid aan de rechter-commissaris en is onder strikte voorwaarden weer vrijgelaten.