Drukte door afsluiting Hoornbrug: 'Het is één grote file'

Drukte op kruising Prinses Mariannelaan en Binckhorstlaan in Voorburg
Drukte op kruising Prinses Mariannelaan en Binckhorstlaan in Voorburg © Henriette Raap
VOORBURG - De werkzaamheden aan de Hoornbrug in Rijswijk hebben grote gevolgen voor het verkeer in Voorburg-West. Dagelijks staan er in de spits lange files, op met name de Binckhorstlaan, de Prinses Mariannelaan en de omgeving daarvan. 'In de middag kom je met je auto de straat gewoon niet meer uit', zegt buurtbewoonster Henriette Raap. Vervoerder HTM heeft ook het tramverkeer door de wijk aangepast: in de middagspits rijden de trams niet meer naar het station in Voorburg.
Rond 15.00 uur wordt het drukker op de Binckhorstlaan, die begint in Den Haag en eindigt in Voorburg. En die drukte neemt alleen maar toe als de spits echt begint. Pas rond 19.00 uur keert de rust weer terug, vertelt Henriette Raap, die in het Voorburgse deel van de Binckhorstlaan woont. 'Ik heb verhalen gelezen dat het met de overlast door de afsluiting van de Hoornbrug wel meevalt, maar ik weet niet zo goed waar die vandaan komen. Wij kunnen al wekenlang 's middags met de auto niet meer bij ons huis weg.'
Drukte op de Binckhorstlaan
Drukte op de Binckhorstlaan © Henriette Raap
'Meerdere keren als we met de fiets onderweg waren vanaf het centrum van Den Haag naar huis, stond het al vast bij de snelweg: overal auto's en het kruispunt bij de McDonald's stond helemaal vol. Dat gaat door tot mijn eigen straat. Ik heb het een keer met de auto getimed toen ik daarlangs moest om naar huis te gaan. Om 16.30 uur stond ik bij de McDonalds en om 17.00 uur was ik thuis', zegt Raap. En dat terwijl het normaal een ritje van hoogstens een paar minuten is.

Verkeersregelaars ingezet

Verderop in de straat, bij de Prinses Mariannelaan, is het nog drukker omdat daar ook trams en bussen rijden. 'Die blokkeren dan weer de kruising, omdat ze ook niet verder kunnen. Veel verkeer zoekt daarom andere routes', zegt Raap. 'Mensen proberen via de Paradijsstraat te rijden, daar is heel veel sluipverkeer. Ik las ook een bericht van iemand over sluipverkeer op de Cromvlietkade. Op de Overburgkade is het eenrichtingsverkeer, maar dat wordt gewoon genegeerd. En dat terwijl de tunnel van de Rotterdamsebaan bijna leeg lijkt. Terwijl dat echt veel sneller is.'
Het verkeer dat zich een weg door Voorburg-West baant, wil vaak van Rijswijk naar de A12 of de andere kant op, of gebruikmaken van de brug over de Vliet tussen de Fonteynenburghlaan en de Westvlietweg. Dit is na de Hoornbrug de eerste oversteek waar auto's overheen kunnen. Deze route wordt overigens niet aangegeven als officiële omleidingsroute.
Buurtbewoners hebben inmiddels contact gezocht met de gemeente over de situatie en sinds vorige week staan er verkeersregelaars op de kruising tussen de Fonteynenburghlaan en de Prinses Mariannelaan, vertelt Raap. Zij en andere buurtbewoners hopen op verdere gesprekken met de gemeente. Een woordvoerder van de gemeente Leidschendam-Voorburg laat weten geen informatie te hebben over het aantal klachten uit de buurt. 'Onze wethouder is erheen gegaan om de situatie te bekijken. Hij heeft ter plekke gezien dat het druk is', laat ze weten.
Leidschendam-Voorburg wijst erop dat de afsluiting van de Hoornbrug het werk van de provincie Zuid-Holland is en dat zij ervoor moeten zorgen 'dat de maatregelen afdoende zijn'. Toch heeft de gemeente nu zelf iets extra's gedaan. 'Al is dat eigenlijk niet onze taak. Wat we doen, is verkeersregelaars in de ochtend- en avondspits inzetten om het verkeer in goede banen te leiden. Ook hebben we verlichte matrixborden neergezet om eerder te laten zien dat die afsluiting er is en mensen nog andere keuzes kunnen maken.'
De woordvoerder meldt verder: 'Het verkeer op de Prinses Mariannelaan richting de Fonteynenburghlaan stroomt door de verkeersregelaars beter door en fietsers en voetgangers kunnen nu veilig oversteken.' De verkeersregelaars blijven tot 17 maart hun werk doen - de dag dat het werk aan de Hoornbrug klaar moet zijn.
De Hoornbrug is voorlopig afgesloten
De Hoornbrug is voorlopig afgesloten © ANP
Vervoerder HTM heeft ook last van de verkeersdrukte in Voorburg: tram 1A rijdt op doordeweekse dagen tussen 14.30 en 18.30 uur niet meer over de Geestbrugweg en de Prinses Mariannelaan. Alle haltes tussen station Hollands Spoor en station Voorburg vervallen dan. Op de site van HTM worden alternatieven aangegeven.
'Deze afsluiting is maar tijdelijk', zegt Raap. 'Maar het is een voorbode van de gevolgen van grote wijzigingen die voor onze straat zijn voorzien. Er komen mogelijk trams over de Binckhorstlaan, de gemeenteraad stemt daar in het voorjaar over. En Rijswijk wil de Geestbrug afsluiten. Als je ziet wat een relatief kleine wijzigingen als de afsluiting van de Hoornbrug doet met het verkeer, dan kijk ik met angst en beven naar de situatie straks.'