Sleutelstad en Unity willen samengaan tot één omroep voor regio Leiden

Chris de Waard van Sleutelstad
Chris de Waard van Sleutelstad © Sleutelstad
LEIDEN - De lokale publieke omroepen Sleutelstad en Unity willen aan het eind van dit kalenderjaar verder gaan als één streekomroep voor de Leidse regio. Die intentie hebben de besturen van de twee omroepen uitgesproken.
De komende periode gaan de twee omroepen nader met elkaar in gesprek. 'Aan het einde van het jaar moet er een nieuwe vergunningsperiode worden aangevraagd', zegt Sleutelstad-hoofdredacteur Chris de Waard. 'Als het goed is gaan Sleutelstad en Unity samen dan maar één vergunning aanvragen. We gaan eerst maar eens inventariseren of het allemaal kan.'
De gesprekken worden begeleid door Stichting NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen), het samenwerkings- en coördinatieorgaan van de lokale publieke omroep in Nederland. Vanaf 2025 verandert de bekostiging van de streekomroepen. Er komt meer geld beschikbaar voor lokale omroepen. De financiering gaat via de Rijksbegroting lopen en niet meer via de gemeenten.
Sleutelstad is de lokale publieke omroep van Leiden. Unity is de lokale publieke omroep van Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude.
Sleutelstad, mediapartner van Omroep West, en Unity lopen vooruit op het voornemen om van de circa 230 lokale omroepen die ons land telt, naar ongeveer tachtig streekomroepen te gaan per 1 januari 2025. De nieuw te vormen omroep moet zich gaan richten op de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude.