Advocaat: transvrouw in hotel omgekomen door overdosis coke, niet door wurggreep

Briza Garces Florez
Briza Garces Florez © Facebook
WASSENAAR - De man die verdacht wordt van de moord op zijn Colombiaanse vriendin Briza begin 2022 in een Van der Valk-hotel in Wassenaar, blijft langer vastzitten. Volgens zijn advocaat is het door rapportages van experts inmiddels duidelijk dat de vrouw is omgekomen door een overdosis cocaïne, in plaats van door een wurggreep van de 33-jarige verdachte, Thanassis K. Hij bekende eerder al wel zijn vriendin in een wurggreep te hebben genomen bij een ruzie, maar ze had daarentegen ook veel cocaïne in haar bloed.
Wanneer Briza precies is overleden, is nog altijd niet duidelijk. Haar levenloze lichaam werd op 3 januari 2022 onder een stapel kleren gevonden in de Wassenaars hotelkamer. K. werd die avond nog gearresteerd op Schiphol.
De man had een relatie met de 40-jarige Briza, een transgendervrouw uit Colombia die in de prostitutie werkte. Hij bekende na zijn arrestatie dat hij tijdens een ruzie in hun hotelkamer zijn vriendin in een wurggreep nam. Zijn advocaat betoogde dinsdag bij de rechtbank dat deze handeling niet tot de dood van Briza geleid kan hebben. Uit rapportages die de toxicoloog en patholoog op zijn verzoek hebben opgesteld, blijkt volgens de raadsman nu overduidelijk dat ze door een overdosis cocaïne moet zijn omgekomen.

Appje en zoekterm 'moord'

'De hoeveelheid die ze heeft genomen, kan voor iedereen binnen twintig minuten dodelijk zijn', zo vatte de advocaat de rapportage van de toxicoloog samen. 'Het slachtoffer nam een fatale dosis', concludeerde hij. Daarnaast rapporteerde de patholoog volgens de advocaat dat een overdosis cocaïne als doodsoorzaak 'veel waarschijnlijker is' dan ademnood als gevolg van de wurggreep.
De conclusies van beide deskundigen moesten volgens de advocaat leiden tot vrijlating van Thanassis K. uit voorarrest, maar daar verzette het Openbaar Ministerie zich dinsdag tegen. De officier van justitie wees erop dat de deskundigen in hun rapportages verwurging nog steeds niet uitsluiten als doodsoorzaak. Volgens de aanklaagster wijst het verdachte gedrag van K. begin vorig jaar er duidelijk op dat hij Briza wel degelijk heeft omgebracht. Zo stuurde hij op 3 januari een app naar een kennis dat hij 'een ziek groot probleem' had en zocht hij op internet naar berichten met zoektermen als 'moord' en 'hotel'.
De hotelkamer waar het slachtoffer werd gevonden
De hotelkamer waar het slachtoffer werd gevonden © Omroep West
De rechtbank besloot dinsdag dat de toxicoloog en de patholoog nog eens worden ondervraagd over de meest waarschijnlijk doodsoorzaak van Briza. Dat gebeurt op 22 mei als de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Tot die tijd blijft K. in ieder geval vastzitten.
De verdachte verklaarde dinsdag zelf dat hij niet verantwoordelijk was voor haar dood, ook al had hij haar in een wurggreep genomen. 'Ze bewoog nog toen ik haar losliet', wist hij zich weer te herinneren.