Gemeenten schrijven brandbrief aan Eneco om hoge energietarieven

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - De gemeenten Delft, Den Haag, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer hebben, samen met elf andere gemeenten, een brandbrief geschreven aan Eneco. De lokale overheden laken de hoge tarieven die de energieleverancier rekent voor stadswarmte. Grote gemeenten als Utrecht en Rotterdam hebben de brief eveneens ondertekend.
Volgens de gemeenten leidt het gebruik van het warmtenet met het huidige tarief tot hogere maandlasten, ondanks het prijsplafond voor energie. 'Dat is spijtig, omdat wij in onze gemeenten stadswarmte zouden willen zien als onderdeel van een aantrekkelijke, duurzame en toekomstbestendige energievoorziening', zo staat in de brief.
De gemeenten vragen aan de energieleverancier om het tarief te heroverwegen, en vragen Eneco om uitleg over de afwegingen die bij de vaststelling van de tarieven gehanteerd zijn.

'Warmteklanten blijven onder plafond'

Eneco laat weten te begrijpen dat de hoge tarieven vragen oproepen. Op korte termijn wil het bedrijf daarom in gesprek gaan met de gemeenten. 'Wij realiseren ons heel goed dat de tarieven voor 2023 individueel financieel gevolgen kunnen hebben voor bewoners. Dat geldt voor warmte, maar ook voor gas en elektriciteit', zegt Eneco in een reactie.
'Nagenoeg alle consumenten die warmteklant zijn bij Eneco blijven onder het plafond. Bijna alle gebruikers die boven het plafond komen zijn zakelijke gebruikers', besluit de energiemaatschappij.