Fusie LangeLand en HagaZiekenhuis kan doorgaan

Het Reinier Haga Orthopedisch Centrum
Het Reinier Haga Orthopedisch Centrum © ANP
ZOETERMEER - De fusie van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer en het Haagse HagaZiekenhuis kan doorgaan. De ondernemingsraad van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum had hier bezwaar tegen gemaakt, maar na lang overleg is er een akkoord gesloten en trekt de ondernemingsraad haar bezwaren in.
Vorige week donderdag diende een zaak over de fusie bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Tijdens de procedure bleek dat de inspraak die de OR wettelijk gezien heeft, niet overal goed was gegaan. Ook had de OR grote moeite met een onderzoek naar het functioneren van het Orthopedisch Centrum dat al in de eerste helft van dit jaar gedaan gaat worden en niet pas in 2024 zoals gepland.
De voorzitter van de Ondernemingskamer drong donderdag aan op overleg, omdat een uitspraak grote gevolgen kan hebben voor de fusie van het LangeLand Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis. Als daar een kink in de kabel zou komen omdat de procedure overmoest, zou het LangeLand Ziekenhuis binnen twee maanden failliet zijn.

Afspraken over gebruik gebouw

Na dagen van overleg zijn nu afspraken vastgelegd in een convenant, waardoor de rechter geen uitspraak meer hoeft te doen. Zo is afgesproken dat leden van de Ondernemingsraad zelf in de commissie komen te zitten die het functioneren van het Orthopedisch Centrum moet gaan onderzoeken. Ook is vastgelegd het LangeLand Ziekenhuis in de toekomst alleen delen van het pand van het naastgelegen Orthopedisch Centrum kan gebruiken, als dat centrum die ruimtes zelf niet nodig heeft.
Dat is van belang omdat het LangeLand in een erg verouderd pand zit, en er nieuwbouw gepleegd moet worden. Om de kosten te drukken was in een akkoord opgenomen dat een deel van het Orthopedisch Centrum door het ziekenhuis gebruikt zou moeten worden. Ook stond er een zinssnede in de plannen waarin werd gesproken over 'hergebruik van het pand'. Dat was de OR reden om te denken dat het centrum gesloten zou worden.

Reinier Haga Groep houdt officieel op

Met deze overeenkomst wordt de fusie tussen het LangeLand Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis op 1 maart een feit. Dat is ook de datum waarop de geplaagde Reinier Haga Groep officieel ophoudt te bestaan. Daarin zat ook het Reinier de Graaf in Delft. Dat ziekenhuis doet al sinds november vorig jaar alsof het zelfstandig is, maar dat was nog niet officieel geregeld. Op 1 maart wel.