Urenlang Oekraïens volkslied bij Russische ambassade, orgelman weggestuurd door politie

Draaiorgel speelt Oekraïens volkslied voor ambassade van Rusland
Draaiorgel speelt Oekraïens volkslied voor ambassade van Rusland © Omroep West
DEN HAAG - Precies een jaar na het beginnen van de oorlog in Oekraïne klinkt er bijna de hele dag orgelmuziek bij de Russische ambassade in Den Haag. Demonstranten laten er het Oekraïense volkslied klinken. Althans, dat was de bedoeling, maar de orgelman werd een paar keer weggestuurd.
Wie vrijdag in Den Haag was kon er niet omheen: overal in de stad word je gewezen op de Russische inval van Oekraïne, precies een jaar geleden. Bij de Hofvijver in het centrum van de stad wapperen niet de vlaggen van de twaalf Nederlandse provincies, maar is de Oekraïense vlag gehesen.
Verderop in de stad, in het Statenkwartier, begon om 13.00 uur een solidariteits- en herdenkingstocht, waarbij deelnemers langs de Russische ambassade trokken. Daarna gingen ze naar de Oekraïense ambassade. De mars begon met het volkslied van Oekraïne. Volgens een verslaggever van Omroep West zijn er ruim driehonderd deelnemers.

'Wat Poetin doet, scheelt niks met '40-'45'

De lopers mochten niet stoppen voor de deur van de Russische ambassade, maar moesten doorlopen. Zo ook deelnemer Ben. Op zijn protestbord is een karikatuur van nazi-leider Adolf Hitler te zien, met daaronder de tekst 'Putin'. 'Wat hij nu doet, scheelt niets met 1940-1945', zegt de demonstrant.
'Ik wilde heel graag met blauwe en gele verfbommetjes op de ambassade van Rusland schieten', zegt de 75-jarige Ben. 'Maar dat idee heb ik uit mijn hoofd gezet.' Hij noemt de oorlog die nu gaande is verschrikkelijk. 'Ik word er boos en verdrietig van, het is heel erg. Ik ben van vlak na de Tweede Wereldoorlog en maak nu dit mee.' Zodra de oorlog in Oekraïne voorbij is, wil hij naar het land toe. 'Odessa lijkt mij een mooie stad.'
Protestmars vanwege een jaar oorlog in Oekraïne
Protestmars vanwege een jaar oorlog in Oekraïne © Omroep West
Verderop in de mars draagt een jonge vrouw met een tiental andere demonstranten een enorme Oekraïense vlag. 'Ik vind het fenomenaal dat we vandaag samen zijn. Dat saamhorigheidsgevoel is geweldig. We zijn al negen jaar verder sinds de Russische inval in de Krim en we voelen ons sterker dan ooit.' Dat er voor de ambassade niet gestopt mocht worden, maakt haar emotioneel. 'Het is wat het is. Wij zijn hier met onze grote vlag en zij verstoppen zich daarbinnen.'
Na het passeren van de Russische vertegenwoordiging in Den Haag vertrok de stoet richting de ambassade van Oekraïne. Daar werden gele tulpen neergelegd en waren de deelnemers zes minuten stil. Iedere seconde staat voor het aantal dagen dat de oorlog intussen duurt.

Hele dag draaiorgelmuziek

Het protest begon vrijdagochtend al vroeg bij de Russische ambassade. Kunstenaar Teun Castelein was daar al vanaf 8.00 uur te vinden met een draaiorgel. 'Ik vroeg me af: hoe kunnen we nu zo goed mogelijk dit jubileum 'vieren', dus ging ik erop af met een draaiorgel. Ik denk dat we op deze manier mooi aandacht kunnen genereren hiervoor.'
Het idee was om de hele dag, met 120 decibel, het draaiorgel het Oekraïens volkslied te laten afspelen. Dat werd niet door iedereen in dank afgenomen. De politie kwam langs om Teun en zijn compagnon te vragen om te vertrekken. Later keerden ze toch nog terug. 'Ze werden er helemaal krankjorum van, dus we doen iets goed', glimlacht Castelein.