Hacker opgepakt, verdacht van stelen miljoenen persoonsgegevens

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
NAALDWIJK - De politie heeft in Naaldwijk een 18-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht tientallen miljoenen persoonsgegevens te hebben gestolen. Die zou hij, net als twee andere verdachten, in handen hebben gekregen door het hacken van computersystemen van duizenden bedrijven over de hele wereld. De gegevens zijn na het hacken in handen van criminelen gekomen.
De arrestaties vonden vorige maand al plaats, maar de politie heeft die donderdag pas naar buiten gebracht 'om het onderzoek niet te verstoren'. De verdachten zijn mannen van 21 uit Rotterdam en Zandvoort en de 18-jarige die geen vaste woonplek heeft. Waar in Naaldwijk hij is aangehouden, is niet bekend.
De getroffen bedrijven kregen na de diefstal een bericht van de hackers, waarin stond dat ze losgeld moesten betalen. Als ze dat niet deden, zouden de gegevens naar buiten worden gebracht. De daders eisten ruim 100.000 euro en in een enkel geval zelfs 700.000 euro.

Verdachte verdiende enkele miljoenen

Sommige bedrijven hebben het geëiste bedrag overgemaakt, maar daarna werden de gestolen gegevens vaak alsnog doorverkocht op virtuele zwarte markten. De hoofdverdachte, de man uit Zandvoort, zou daar enkele miljoenen euro's aan hebben verdiend.
Bij de inbraken stalen de hackers niet alleen namen en adressen van klanten van de bedrijven, maar ook bankrekeningnummers, creditcards, wachtwoorden, burgerservicenummers en paspoortgegevens. Voor fraudeurs is zulke informatie goud waard, omdat ze daarmee mensen en bedrijven kunnen oplichten. Daarom hebben fraudeurs er op zwarte markten veel geld voor over.