Duizenden spiegels gezocht voor groot kunstwerk in Den Haag

Brigitte Spiegeler
Brigitte Spiegeler © Omroep West
DEN HAAG - 'Ik heb drieduizend spiegels nodig!' Kunstenares Brigitte Spiegeler maakt voor de beeldententoonstelling Voorhout Monumentaal in Den Haag een groot spiegelkunstwerk. 'Die hoeveelheid spiegels heb ik zelf natuurlijk niet liggen, dus ik dacht: hoe leuk is het als heel Den Haag meehelpt aan dit kunstwerk en een spiegel doneert.' Mirroring Memories, ofwel Weerspiegelende Herinneringen is de naam van het kunstwerk dat in juni op het Lange Voorhout komt. Wat is Spiegelers' inspiratie voor dit kunstwerk?
Het is een traditie in de zomer, een beeldententoonstelling op het Lange Voorhout. 'Het is altijd een droom van me geweest om hieraan mee te doen', vertelt Brigitte enthousiast, terwijl ze met een spiegel over het schelpenpad tussen de bomen loopt.
Je voelt dat de lente in de lucht zit, de krokusjes beginnen al te bloeien 'Ik ga een steiger van drie meter hoog, vier meter breed en twee meter diep bekleden met spiegels. Ik had uitgerekend dat ik daar rond de drieduizend spiegels voor nodig heb. De eerste spiegels zijn al binnen, dus nog maar 2993 te gaan.'
Brigitte Spiegeler
Brigitte Spiegeler © Omroep West
Vrolijk lacht de Haagse kunstenares als we haar vragen of de inspiratie voor dit kunstwerk haar eigen achternaam Spiegeler is. 'De inspiratie komt van twee mannelijke kunstenaars: graficus Escher en schrijver Couperus. Escher werkt in zijn kunst veel met spiegels en Couperus zijn werk gaat over identiteit, dus ook veel over in de spiegel kijken', legt ze uit. 'Dit jaar, 2023, staat in het teken van deze heren. Escher is honderd jaar geleden geboren en Couperus is een eeuw geleden overleden. Dus de achternaam is echt toeval.'

Vervreemdend beeld

'Ik hoop dat ik heel veel spiegels krijg van groot tot klein.' Eind maart wil ze alle spiegels binnen hebben. 'Dan ga ik selecteren welke spiegel waar komt en een aantal spiegels bewerken'. De kunstenares zal spiegels met pigmenten en oude foto's bewerken zodat er een vervreemdend beeld terug in de tijd ontstaat.
Een paar dagen voor de opening van de tentoonstelling wordt alles opgebouwd. De spiegels worden met tie-wraps op wapeningsmatten op de steiger bevestigd. De Haagse is in ieder geval niet bijgelovig noch bang voor zeven jaar ongeluk mocht een spiegel breken. Na afloop van de expositie moet alles weer worden afgebroken. 'Maar misschien wordt het kunstwerk wel aangekocht', glimlacht ze optimistisch.
Heb jij een spiegel voor Brigitte of wil je helpen met het kunstwerk, neem dan contact met haar op.