Van de hoofdredactie: 'Tuinbouw' Tessa (41) missen, dat is intens verdrietig en 'aparterig'

WESTLAND - Het moet 2005 geweest zijn dat Tessa de Bruine bij Omroep West binnengehuppeld komt, als stagiaire. Gehuppeld ja, in de letterlijke zin van het woord. Want dat is Tessa: energiek, enthousiast en in alles extreem.
Zo heeft ze de ene dag dunne, bruine dreadlocks in het haar. Ineens verschijnt ze dan een dag later met een enorme hanenkam ter redactie, om ons daarna plotsklaps en onaangekondigd hoogblond of knalblauw tegemoet te treden. Dit alles het liefst in een intense panterblouse. Het levert haar zelfs een keer een standje op van een toenmalige vrouwelijke redactiechef, vanwege een iets te blote rug.
Tessa (Delft, 9 augustus 1981) is erg creatief. Waarschijnlijk daarom doet ze na de middelbare school een opleiding modehandel aan het ROC Mondriaan. Maar dat is het blijkbaar toch niet helemaal. In 2007 maakt ze de overstap naar het HBO: culturele en maatschappelijke vorming. Omroep West wordt haar stageplek. Dat bevalt meteen aan beide kanten goed.
Luisterend oor voor anderen
Tessa neemt de telefoon aan bij het legendarische radioprogramma 'Het gesprek van de dag'. Het is de bedoeling dat ze mensen in de uitzending haalt, die over alledaagse beslommeringen hun vaak ongeremde mening spuien op Radio West. Dat ligt haar wel. Maar op een gegeven moment bellen mensen niet meer omdat ze in de uitzending hun zegje willen doen. Nee, ze willen Tessa spreken.
Typisch Tessa. Altijd een luisterend oor voor anderen. Altijd in voor een goede grap. Als TV West besluit 's ochtends nieuws te gaan brengen, heeft Tessa er inmiddels een betaalde baan gevonden na haar stage. Nou, die De Bruine kun je er goed bij hebben, blijkt. Ze mag dan klein van stuk zijn, ze valt behoorlijk op.
Doorpakken, buffelen, niet zeiken
Zo staat Tessa geregeld midden in de nacht op. Veel mensen realiseren zich dat niet, maar achter dat bekende hoofd op televisie of die mooie stem op de radio, staat een redactie. Die zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle beelden in de juiste volgorde worden gezet en met een begrijpelijk verhaal erbij op televisie komen.
Als echte Westlandse kun je zoiets wel aan Tessa overlaten. Vroeg opstaan, doorpakken, buffelen, niet zeiken, geen moeilijk gedoe. Op tijd de uitzending halen, dingen tot in de puntjes regelen. Maar dus wel met een grap, zo op zijn tijd. En ook hier soms in het extreme. Er wordt zelfs een keer noodgedwongen een herhaling uitgezonden van het tv-journaal, omdat de gehele ochtendploeg door Tessa de slappe lach heeft. Inclusief de presentator. Heerlijk.
Serieus als het moet
Maar Tessa kan ook serieus zijn als het moet. In gesprekken met collega's over belangrijke dingen in het leven, waarbij ze geen taboe schuwt. Maar dus ook als er gewerkt moet worden. Lange tijd zit Tessa 'aan het bureau', waar ze zorgt dat de uitzendingen goed en nauwkeurig worden voorbereid. Iedereen wordt gebeld - en als het nodig is omgepraat - om mee te werken aan de uitzendingen. Pas als het allemaal af is, gaat ze naar huis. En dan is ze meestal nog niet tevreden.
Ze wordt een tijd lang gedetacheerd bij mediapartner WOS, de omroep van het Westland. De streek waar ze opgroeit en die voor altijd in haar hart zit. Op Twitter kent iedereen haar dan als Tuinbouw Tessa. Een geuzennaam, die ze maar wat graag draagt. Gewapend met een camera, die ze zelf bedient, gaat ze op pad.
Voor zichzelf beginnen
En aan iedereen die het maar horen wil, vertelt ze vol trots over dat nijvere volkje dat ingeklemd tussen Rotterdam en Den Haag zowat de hele wereld voedt en van bloemen en planten voorziet. Ze kent er iedereen en iedereen kent haar. En of je nou straatveger bent bij de gemeente Westland of CEO van een miljoenenbedrijf in de zaadveredeling: voor Tessa ben je gewoon eender.
Op een gegeven moment verlaat ze de omroepwereld en gaat aan de slag bij een marketingbureau. Maar na korte tijd besluit Tessa in 2018 voor zichzelf te beginnen. Ze gaat filmpjes maken. Bedrijfsfilmpjes. Het liefst over de tuinbouw. Maar ze produceert net zo makkelijk een campagnefilmpje voor een politieke partij of maakt beelden van een bruiloft. Naast haar eigen bedrijf is ze ook nog een tijdje hoofdredacteur van Omroep Delft.
Geen terugkeer door ziekte
Eind vorig jaar lonkt ze toch weer naar Omroep West. Hoewel de zaken goed lijken te gaan, heeft ze toch behoefte aan meer zekerheid. Tessa wil weer voor ons aan het werk. Fijn, we hebben haar gemist. Maar zover komt het niet. Een paar weken geleden horen we dat ze ziek is. Ze wordt niet meer beter.
Er gaat een golf van ongeloof door Omroep West. Wat? Tessa? Met die tomeloze energie? Ja, die Tessa. De dokters kunnen niks meer voor haar doen. En dan gaat het snel. Collega's sturen nog kaartjes, appberichten, maken een video voor haar en een enkeling weet nog bij haar langs te gaan.
Zo open, zo behulpzaam, zo geliefd
Tessa is 41, als ze afgelopen woensdagavond in De Lier overlijdt. We herinneren ons een collega, die met veel mensen bevriend is. Ook al realiseerde ze zich dat soms niet: bij veel mensen is Tessa onder de huid gaan zitten. Zo anders, zo open, zo behulpzaam, zo geliefd.
Het is bizar dat we al zo vroeg afscheid van je moeten nemen, Tessa. We denken aan jou, maar ook aan je dochters, je familie, je grote liefde en alle anderen die jou liefhebben. En dat blijken veel meer mensen dan jij altijd hebt gedacht. Wat een onwezenlijk idee, dat jij er niet meer bent. Om in jouw eigen woorden te spreken: wat 'aparterig.'
Hoofdschuddend gelezen
Bij het herdenken van jou, afgelopen donderdag op de redactie, zeggen we genoten te hebben van je gekkigheid. Van je alom aanwezigheid en liefde die je hebt gegeven. We spreken over je tomeloze energie, dat als jij er een dag niet bent het journalistieke leven bij Omroep West minder voorspoedig verloopt.
Zelf had je waarschijnlijk dit stukje hoofdschuddend gelezen en jezelf weggecijferd. 'Jéééémig. Hebbie geen beter verhaal, joh?' We horen het je zeggen. Nee, Tessa. Helaas hebben we dit keer geen beter verhaal. En dat is ongekend verdrietig. Wat gaan we jou ongelooflijk missen. Dag lieve huppel!
Hoofdredacteur Henk Ruijl bespreekt gewoonlijk in deze rubriek actuele onderwerpen uit het nieuws van Omroep West. Uitleggen, toelichten, aangeven waar het beter had gemoeten en hoe zorgvuldig afwegingen zijn gemaakt. Een geregelde poging tot kritische zelfreflectie en transparant zijn. Vandaag brengen we deze ode aan Tessa, zo gewaardeerd collega.
Heb je vragen naar aanleiding van de berichtgeving van Omroep West? Een vraag, kritiek of een compliment? Neem dan contact op via henk.ruijl@omroepwest.nl